Събота, 25 Март 2023

Сряда, 14 Септември 2016 14:10

Скандал: БНБ раздала над 12 млн. лв. на фирма-бушон за хамалски услуги

"НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД на Николай Самарджиев с капитал от 20 лв. печели огромна поръчка от банката месец след създаването си, показа разследване на Nbox.bg

Колко банкери са нужни за пренасянето на няколко дивана и принтера? Вчерашният одитен доклат на Сметната палата показа, че нито един. За подобни дейности Българската народна банка наема външни изпълнители, на които от своя страна плаща солено.

Според официалният документ на одитното звено през 2015 г. БНБ плаща 1 182 405.61 лв. без ДДС за товаро-разтоватителни дейности. От тях 971 272 лв. без ДДС за пренасяне на принтери, компютри, маси, столове, шкафове, дивани, фотьойли, пластмасови бутилки с вода и др. Иначе казано, 82.14% от цялата сума е дадена за местене на мебели и бутилки с вода. Още по-фрапантното е, че ръководството на централната банка е преценило, че се нуждае от външен изпълнител за тази дейност, при положение, че разполага с цяла дирекция "Стопанска", чието задължение покрива тези нужди.

Кой стана милионер от хамалска дейност?

В одитния си доклад Сметната палата критикува бившето ръководство на БНБ и шефът Иван Искров за неразумното харчене на средства, но не посочва кой се е облагодетелствал от тях. Проверка на Nbox показа, че печеливша е столичната фирма "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД, която е спечелила обществената поръчка на БНБ от 2014 г. за такелажни и строително-монтажни работи на стойност, забележете, 4.8 млн. лв. с ДДС. Това не е първият досега на собственикът й Николай Самарджиев до Българската народна банка. Дори може да се каже, че договорът от 2014 г. е своеобразен неуспех за него, след като през не толкова далечната 2010 г. отново "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД печели обществена поръчка за същата дейност на стойност 8.423 млн. лв.

Внасяш 20 лв. капитал - след месец печелиш поръчка за 8.4 млн. лв.

И какъв късмет, че регистрираната на 10 март 2010 г. фирма успява да се пусне в обявения от БНБ търг на 23 април, същата година. 20-те лева капитал явно не са проблем за управителя Николай Самарджиев и фирмата е готова за участие в обществената поръчка. Сякаш е създадена специално за тази цел. Съмнения предизвиква и адреса на фирмата, регистрирана в апартамент в столичния квартал "Люлин" 7. Съдбата явно се усмихва на Николай Самарджиев и с изискванията, които банката обявява при избор на изпълнителя. Обикновено в подобни процедури задължително се изисква уверение във финансовата стабилност на фирмата, чрез минимално изискване за годишен оборот за подобна дейност от нея.

Разбира се, след като е регистрирана само месец по-рано, "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД няма как да покрие подобен критерий, затова и той отпада от обществената поръчка. В нея е записано само, че трябва да бъде предоставен годишен финансов отчет за последните три предходни години, какъвто отново не е наличен за новосъздадената фирма, та и там не се появява проблем. Необходимата гаранция от 30 000 лв., която трябва да се внесе по време на търга също не притеснява Самарджиев и фирмения му капитал от 20 лв. и така след няколко месеца той вече е победител в обществената поръчка на централната банка.

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=621612&newver=2

Какво е извършено от "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД за тези четири години на цената от 8.4 млн. лв. е трудно да се прецени, тъй като в документацията на обществената поръчка от банката публикуват само информация за извършени плащания към фирмата на Самарджиев, без да се посочва за какво са направени те. Може би одиторите от Сметната палата следва да се поинтересуват и от тези четири години, а не само разглежданата в доклада 2015 г.

Хамали от кариерата

Вече утвърдена в такелажните и строително-монтажни дейности, както и с изтичащ договор през 2014 г., "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД е готова за новата обществена поръчка на БНБ, отново със същите критерии. Важно е да отбележим, че въпреки поръчката за 8.4 млн. лв. от преди четири години, капиталът на дружеството не нараства с нито един лев и остава твърдо на 20 лв., каквото е и до днес.

На 24 март 2014 г. БНБ отново пуска обществена поръчка за извършване на такелажни и строително-монтажни работи. Отделената от централната банка сума е 4.8 млн. лв. с ДДС. Без изненади - печели "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД.

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=620906&newver=2

Интересното в случая е, че във втората обществена поръчка вече фигурира изискване за годишен оборот за подобна дейност за фирмата, която желае да бъде изпълнител. При това критерият е сериозен - Участникът следва да е реализирал общ оборот не по-малко от 4 000 000 лв. (четири милиона лева) общо за 2011, 2012 и 2013 г., в зависимост от датата, на която е учреден или е започнал дейността си.

Припомняме, че подобно изискване в предишната поръчка, което би спряло "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД от участие в нея, не фигурира. През 2014 г. обаче то не представлява проблем за дружеството на Самарджиев, което е реализирало двойно по-голям оборот, именно заради предишната обществена поръчка на БНБ.

Проверка на Nbox показа, че люлинската фирма "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД не е печелила други обществени поръчки за строителни дейности, въпреки очевидния си потенциал, оценен от БНБ.

Самарджиев и БНБ - любов още от 2007 г.

Връзките на Николай Самарджиев и БНБ могат да бъдат открити още по-рано - чак през 2007 г. От тогава са и първите документи, в които откриваме, че Банката не само се нуждае от редовни такелажни и строително-монтажни дейности, но дори е готова да похарчи милиони левове за тях.

На 14 юни 2007 г. БНБ публикува обществена поръчка, чиято стойност се оказва малко над 4.2 млн. лв. Естествено, конкурсът не се печели от "НЕО ИНЖЕНЕРИНГ" EООД, тъй като е проведен три години преди официалното й създаване. Милионната поръчка поема фирмата КАМО-ИНЖЕНЕРИНГ с управител и собственик Мони Петров Манчев. Дотук нищо интересно, фирмата е създадена през 2004 г., обявила е капитал от 5000 лв. ... и е регистрирана в апартамент в столичния квартал "Дружба 1".

http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=620906&newver=2

Какъв е шансът Николай Самарджиев да регистрира своя фирма точно в този блок, на този етаж и в този апартамент в столичния краен квартал "Дружба 1". Не говорим за бизнес сграда, а за обикновен жилищен блок. Явно шансът е голям, тъй като през 2008 г. на същото място се появява фирма "БРОД 1" ЕООД, чиито едноличен собственик е Самарджиев.

Връзката между старите многомилионни победители в конкурсите на БНБ и новият такъв е очевидна.

Мащабна схема

За по-малко от десет години БНБ харчи приблизително 17.4 млн. лв. за такелажни и строително-монтажни дейности. Всички тези пари гравитират около Николай Димитров Самарджиев и неговите фирми, независимо в кой краен квартал на София са регистрирани те. В случая съвсем основателно може да се подозира мащабна схема за източване на пари, в която неизменно участие трябва да са взели и ръководителите на банката. Nbox ще продължи да следи темата с интерес.

Източник: Михаил Кръстев, Nbox.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 14 Септември 2016 14:10
  Береану: Борисов се страхува от разследване и затвор

  Бoриcoв зaпoчнa дa губи кoнтрoл c тeзи глупocти, кoитo гoвoри. Вcичкo щe измиcли и вce пoвeчe нeщa щe cи измиcля, зaщoтo прoблeмът му e яceн. Рeaлнo ceгaшнитe прoтecти и изoбщo cитуaциятa зaпoчвa дa cтaвa ceриoзнa зa нeгo. Дeйcтвиятa му вeчe яcнo пoкaзвaт, чe тoй ce cтрaхувa рeaлнo дa нe бъдe рaзcлeдвaн, дa нe бъдaт дoкaзвaни нeгoви прecтъплeния и дa влeзe в зaтвoрa. Oбяcнeниятa нa Бoриcoв пoдcкaзвaт, чe вcички тeзи зaпиcи, cнимки и цeлия тoзи мaтeриaл, кoйтo излeзe, ca иcтинcки. Тeoриитe му вeчe ca в cфeрaтa нa aбcурдa.

 • Сряда, 14 Септември 2016 14:10
  Световни банки са участвали в пране на пари

  Няколко световни банки са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара в периода 1999-2017 година

 • Сряда, 14 Септември 2016 14:10
  Лаура Кьовеши пред БиБиСи: Ролята ни е да разследваме хората с власт

  Ниe щe рaбoтим нa бaзa зaкoнитe, рeглaмeнтирaщи дeйнocттa нa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa и щe cключим рaбoтни cпoрaзумeния cъc cтрaнитe, кoитo нe учacтвaт в нeя - включитeлнo c Унгaрия, Пoлшa, Швeция, Дaния и Ирлaндия, изтъквa тя

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни