Понеделник, 27 Март 2023

Понеделник, 27 Юли 2020 10:02

Подпорният хотел на Алепу влиза в съдебната зала

Административният съд в Бургас ще гледа внесения от прокуратурата протест срещу разрешението за строеж в защитената местност „Алепу“.

Там фирма „Алепу вилидж“ предвижда изграждането на курортен комплекс, а част от него е вече скандалната подпорна стена, построена за укрепването на свлачище. Разрешението за строеж е издадено от община Созопол на 10-и септември 2018-а година. 

По разпореждане на Върховната административна прокуратура от 5-и юни тази година, ДНСК извърши проверка за законността на строежа между нос „Свети Тома“ и т.нар. Шофьорски плаж. В нея се проследяват издадените 2 разрешения за строеж - първо за укрепването на свлачище, което е предвидено да стане част от конструкцията на бъдещо застрояване, а след това разрешение за строеж на курортен комплекс „Алепу вилидж“. 

В хода на проверката е установено, че с решение на главния архитект на Созопол от 10-и октомври 2018-а година е вписан нов възложител, който не фигурира в двете строителни разрешения.

След анализ на получените материали от проверката от Върховната административна прокуратура посочват, че разрешението за строеж е влязло в сила и не подлежи на отмяна, но според Закона за устройство на територията всяко следващо строително разрешително за този имот е нищожно. 

По тези съображения окръжната прокуратура в Бургас е внесла протест в Административния съд с цел обявяването за нищожно на издаденото разрешение за строеж на фирмата „Алепу вилидж“. Протестът трябва да спре изпълнението на проекта, съобщава БНР.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни