Събота, 01 Април 2023

Неделя, 23 Август 2020 09:15

Ден 45 на антиправителствени протести

По-рано „Отровното трио“ разкритикува действията на паметника Шипка, откъдето симпатизанти на гражданско сдружение БОЕЦ спуснаха знаме с надпис „Оставка“

 

Без напрежение протече 45-ия ден на протестите срещу правителството. Остават трите палаткови лагера – на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет, съобщи БНР.

На площад „Независимост“ се събират протестиращи. По-късно ще потеглят на шествие към Орлов мост.

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно„.

„Силно се надявам да се случи и го желая с цялото си сърце. Чувствам се длъжник на тези деца – интелигенти, образовани, които започнаха борбата“.

„Те разчитат да заметат следите от престъпленията, да спихне всенародния ентусиазъм, но това, разбира се, няма да се случи“.

По-рано „Отровното трио“ разкритикува действията на паметника Шипка, откъдето симпатизанти на гражданско сдружение БОЕЦ спуснаха знаме с надпис „Оставка“.

„Не смятаме, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня. Съзнаваме, че възмущението към днешната власт е огромно – нашето е не по-малко.

Но Паметникът на свободата – връх Шипка, Казанлъшката гробница, Мадарският конник и други национални паметници на културата с непреходно значение за България, не могат да бъдат „простор“ за лошия вкус в обществените отношения„, написаха пиар експертът Арман Бабикян, проф. Велислав Минеков и адв. Николай Хаджигенов във фейсбук.

При посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи.

„Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки„. Така хората пред посолството определят поредната си демонстрация след инцидента от понеделник, когато протестиращи влязоха в конфликт с жена, която се опита да мине с колата си през блокадата.

Контрапротестиращите искат оставката на президента Румен Радев заради това, че според тях държавният глава е противопоставил хората едни срещу други.

Те планират голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение за това от Общината, защото, както те подчертаха, са законно протестиращи и защото демокрацията означава закон.

Проявата е огласена от скандирания „Оставка, Радев“, „Изчезвайте от Орлов мост“, „Вън катуните от София“, „Яйцата на пазара, не по сградите“.

Няма блокада на кръстовището при посолството.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни