Събота, 25 Март 2023

Четвъртък, 27 Август 2020 12:04

Защо отсичат дървета в „Сребърна“?

Официалната информация от РИОСВ е, че в момента се разчиства терен по проект, свързан с възстановяване на горски обитания

 

От известно време в резерват „Сребърна“ се чува грохот на моторни резачки и излизат камиони, натоварени с дървен материал. Мястото е под закрилата на ЮНЕСКО.

Моторните резачки се чуват още с влизането в резервата. Официалната информация от РИОСВ е, че в момента се разчиства терен по проект, свързан с възстановяване на горски обитания край големите реки, съобщава бТВ, предава fakti.bg.

„И в тази връзка територията, която подлежи на залесяване, трябва да бъде изчистена, да бъде извършена пълна почвоподготовка на нея, във връзка с което трябва да бъдат отстранени и отсечени няколко десетки дървета да кажем, които са инвазивни, неценни и следва да бъдат премахнати“, обясни Анелия Петрова, ръководител на проекта на РИОСВ-Русе.

На мястото на премахнатите дървета, ще бъдат засадени нови, местни видове като полски бряст, черна и бяла топола, бяла върба. Моторните резачки обаче, не са единственото средство в разчистването на  неподходящите растения.

„Голяма част от тях, ако само се отсекат, правят придънни фиданки, тоест нищо не правим. По принципа на хидрата – размножават се много повече дървета, ако се отсече едно“, допълни Петрова.

Изчаква се краят на юли и началото на август, когато най-важните обитатели, пеликаните, си тръгнат от „Сребърна“. Спазват се и други  задължителни условия, съгласувани с екоминистерството – да не се допускат замърсявания с отпадъци и с моторни масла от техниката. Проверките досега не са констатирали нарушения от страна на фирмата изпълнител.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни