Понеделник, 27 Март 2023

Неделя, 06 Септември 2020 09:50

Георги Лозанов: Медиите трябва да създават дискомфорт на властта

Според Лозанов неопозиционните медии и телевизии преминават прага на професионалните етика и стандарти, когато започнат да осигуряват медиен комфорт на властта. Лозанов посочи, че поведението на медиите през последните месеци е измеримо по отношение на три събитийни маркера – пандемията COVID-19, арестуването на Васил Божков и обвиненията срещу него, протестите в страната

 

Представителите на всяка власт, за да бъдат отразявани според етиката на журналистическата професия, трябва да бъдат поставяни в ситуация на комуникативен дискомфорт, защото върху тях има отговорности и непрестанно те трябва да отговарят за това доколко и как изпълняват тези отговорности.

Това каза в Свети Влас медийният експерт Георги Лозанов. Днес той участва в дискусия „Развитието на медиите и телевизиите и активното влияние върху тях през последната година“, предаде БТА.

Според Лозанов неопозиционните медии и телевизии преминават прага на професионалните етика и стандарти, когато започнат да осигуряват медиен комфорт на властта. Лозанов посочи, че поведението на медиите през последните месеци е измеримо по отношение на три събитийни маркера – пандемията COVID-19, арестуването на Васил Божков и обвиненията срещу него, протестите в страната.

В резултат на тези три събития ясно се разграничиха кои са опозиционните и неопозиционни медии. По отношение на протестите – опозиционните медии са изцяло на позицията на протестите, докато неопозиционните отразяват протестите от дистанция, по-периферно. Пак по отношение на протестите се появиха тези за това кои са платени, организирани от външни сили и т.н., каза Лозанов. Той подчерта, че е трудно да бъдеш в опозиция и добави, че гледа на опозиционността като нещо нормално. Ненормално е да няма опозиция, посочи той.

Според журналиста Евгений Тодоров се наблюдава едно разсейване на аудиторията от големите телевизионни канали. Той каза, че огромна част от обществото вярва на написаното в социалните мрежи, без да се интересува от източника на информация, добрата новина според него е, че през последната година хората имат граници и не вярват изцяло на написаното и чутото по телевизиите, както и на анализаторите.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Телевизионният журналист Николай Дойнов смята, че външните хора започват да преценяват самата телевизия според това кой е собственикът й. За журналистите има само един полезен ход – максимално обективно да показват това, което се случва, а коментарите трябва да останат за хората, заяви Дойнов.

Журналистът Иван Гарелов каза, че и опозиционните, и неопозиционните медии са обективни, но отговорността на журналиста е лична и той трябва да може да понесе и наказание и уволнение.

Снощи в курорта Свети Влас за десета поредна година бяха раздадени наградите за телевизионна журналистика. Иван Гарелов, председател на Управителния съвет на Сдружението, което е организатор на събитието, каза, че селекцията на журналистическите награди отразява процесите, протичащи в българската телевизионна журналистика в условията на усложнената политическа обстановка в страната и в световен мащаб през цялата година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни