Събота, 25 Март 2023

Неделя, 13 Септември 2020 09:04

Гърция закупува въоръжение и реорганизира армията си

Мицотакис обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа и поставя в опасност регионалната сигурност

 

Незабавна доставка на една ескадрила от 18 френски изтребителя Рафал, амбициозна програма за модернизацията на всички родове войски и увеличаване на числеността на армията с 15 хиляди души обяви в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, съобщават световните агенции и гръцките медии.

Мицотакис направи тези изявления в обстановка на растящо напрежение с Турция в Източното Средиземноморие, предаде БТА като цитира Франс прес.

„Настъпи времето да укрепим въоръжените си сили. Това е важна програма, която ще образува национален щит“, заяви Мицотакис в реч в Солун. Той добави, че тази програма ще създаде хиляди нови работни места.

Както съобщават АНА-МПА и телевизионният канал Скай, в речта си Мицотакис обяви шест основни решения, които, както заяви той самият, „умножават мощта, функционалността и ефективността на гръцкото оръжие“.

Първо, гръцките военновъздушни сили (ВВС) придобиват незабавно една ескадрила от 18 изтребителя Рафал, които ще заменят по-старите Мираж. Става въпрос за изтребители от т.нар. поколение 4,5. Според гръцкия премиер този ход ще засили възпиращата сила на гръцките ВВС, които, в комбинация с модернизираните Ф-16, няма да могат да бъдат пренебрегвани от никого.

Второ, гръцките военноморски сили започват процедура по въвеждането на въоръжение във флота на 4 нови многофункционални фрегати. Успоредно с това ще бъдат модернизирани фрегатите МЕКО, които вече са на въоръжение. Заедно с новите плавателни съдове ще бъдат доставени четири военноморски хеликоптера РОМЕО – „най-боеспособните в света“, както подчерта Мицотакис.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Трето, ще бъде обогатен арсеналът и на трите рода войски. Незабавно ще бъдат осигурени нови противотанкови оръжия за сухопътните сили, нови торпеда за военноморския флот, нови управляеми ракети за ВВС.

Четвърто, потенциалът на гръцките въоръжени сили ще бъде укрепен с наемането на 15 хиляди нови кадрови войници през следващите 5 години, като успоредно ще бъде направена преоценка на цялата рамка на военното образование, което ще дава безплатно сертифицирани цивилни умения.

Пето, ще бъде активизиран гръцкият военнопромишлен комплекс. Американски капитали вече инвестират в модернизацията на корабостроителницата в Елефсина. В корабостроителницата Скараманга скоро ще влезе стратегически инвеститор. В скоро бъдеще ще бъде приватизиран заводът за военни автомобили, а Гръцката самолетостроителна компания ще бъде реорганизирана, за да се превърне в център за поддръжка на самолети за целия регион.

Шесто, гръцките въоръжени сили ще укрепят дигиталните си функции и защитата си от кибератаки от хибриден вид.

Двете членки на НАТО Турция и Гърция спорят за находища на изкопаеми горива в Източното Средиземноморие в зона, в която според Атина тя има суверенни права.

Днес Мицотакис обвини Турция, че застрашава източните граници на Европа и поставя в опасност регионалната сигурност.

Напрежението между двете страни се покачи, след като на 10 август Турция изпрати кораб за сеизмични проучвания и бойни кораби в зоната, за която претендира Гърция, което тласна Атина да започне военноморски учения.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни