Събота, 25 Март 2023

Сряда, 16 Септември 2020 08:43

Антон Дончев: Българският народ се отърва от страха си

Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно, заяви големият български писател

„Не може да не се уважават протестите, тъй като те са израз на нещо много важно – българският народ за първи път се отърва от страха си“, заяви големият български писател акад. Антон Дончев.

Според автора на „Време разделно“ днешните хора по площадите имат и проявяват смелост. Той смята, че политиците се бавят с взимането на решения.

„Нашите поколения са израствали винаги с облак на хоризонта, винаги очакваш да те завали дъжд. Това са първите хора, които казват: „Нека си вали, аз ще изляза на улицата“. Това е първата стъпка към това да се направи нация“, изрази се метафорично писателят пред БГНЕС.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Не сме добре с мисленето. Това, което вижда обществото, за съжаление не е една стройна система. Ние все още не сме се научили за ходовете на фигурите – как се мести конят, как се мести царицата, до къде вървят пешките. Ние се нуждаем от една елементарна етика, как се местят фигурите на дъската. Това, което става, просто не е логично. Част от положението е абсурдно. При това положение не знаеш кога стъпваш на бито поле“, каза още той.

Днешната ситуация в страната и разделението в обществото той коментира със стара мъдрост, изписана на вътрешната страна на гривната на ал-Рашид, направена му от мъдреците: „И това ще мине“.

За днешното време обаче 90-годишният автор не се наема да напише роман и пожела това на по-младите му колеги, а за съвет им отправи единствено да бъдат честни и справедливи.

„Главното е братството между хората“, заяви писателят.

Авторът на „Време разделно“ подчерта, че братството между хората е най-голямото послание, което през цялото време се е опитвал да изпраща на своите читатели.

С всепризнатия си литературен талант и просветителската мъдрост акад. Дончев се нарежда сред най-уважаваните съвременни творци и учители по родолюбие.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни