Събота, 25 Март 2023

Сряда, 23 Септември 2020 09:01

Николай Малинов: Ще оглавя партията на българските русофили, до края на годината тя ще е факт

Българските русофили ще регистрират своя партия до края на годината. Това стана ясно след провелия се конгрес на Национално движение "Русофили", напомня БТВ. Амбицията е новата организация да участва в предстоящите парламентарни избори.


„Смятам, че тези ценности, които ни обединяват с Русия, са ценностите, които ще спасят България. Нашата партия е едно естествено продължение на това културно русофилство, на което аз много държа“, каза в „Тази сутрин“ Николай Малинов, лидер на движение „Русофили“, който ще оглави партията.

„Когато започнах с русофилството, то беше срамежливо, а сега вече е един фактор в България. Има едно влияние, което показва на света, че Русия и България са заедно. След удара на прокуратурата се разбра, че без партийна защита това културно русофилство не може да съществува, каза той.


Светлана Шаренкова, председател на форум „България – Русия“, коментира в ефира на БТВ идеята за създаването на партия на русофилите у нас.

"Ако има такава идея, смятам, че това е провокация по отношение на
русофилството, което е национална кауза. Партиите са свързани с управлението на България, докато русофилството е ценност. Не подкрепям такава партия. Категорична съм, че русофилството не трябва да се партизира“, каза Шаренкова.

Николай Малинов се съгласи с тезата, че русофилството не трябва да се партизира.
По думите му обаче те ще надграждат русофилството с новия партиен проект.
„Смятам да напусна „Русофили“, тъй като много държа на културното русофилство и то трябва да остане надпартийно. Ще правя политически проект с тези русофили, които не са част от ГЕРБ, БСП, ДПС или други партии. Основната ни идея е мирът и сътрудничеството“, уточни Малинов.

„Преди 30 години хората вдигаха два пръста, защото имаха хляб, но нямаха свобода. Днес отново нямат свобода“, заяви Малинов, коментирайки протестите.

„Аз не съм привърженик на диалог със замеряне на павета, предпочитам мирния диалог“, обясни той, но добави, че му е странно Румен Радев и Бойко Борисов да не могат да говорят.

Относно това, че Малинов сега ще прави партия и в интерес на Русия или България ще бъде тя, той заяви, че обича българското. „Ние с Русия нищо няма да правим, ние с Русия сме два братски народа“, каза още той.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни