Понеделник, 27 Март 2023

Понеделник, 28 Септември 2020 09:19

100 000 на бунт срещу Лукашенко

Над 100 хиляди души в Беларус излязоха на протест срещу преизбирането на дългогодишния президент Александър Лукашенко, съобщи ДПА.

Протестната акцията в Беларус беше организирана с цел символично назначаване на опозиционният лидер в изгнание Светлана Тихановска за президент чрез „народна инаугурация“.

Шествието, в което се включиха хиляди, въпреки репресии от страна на полиция и армия, беше свикано, след като миналата седмица Александър Лукашенко – на тайна церемония, встъпи в длъжност като президент на Беларус за 6-ти мандат.

За да се присмеят на Лукашенко, вчера в беларуската столицата Минск някои от демонстрантите носеха хартиени корони. А в градовете Гомел и Гродно по време на протестите, маскирани мъже в униформи бяха забелязани да атакуват демонстранти, допълват от ДПА.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

По данни на беларуското вътрешното министерство, в страната снощи са били арестувани близо 200 души. Но според правозащитната организация „Вясна“, цитирана от ТАСС, броят на задържаните надхвърля 300 души.

За да попречат на хората да се присъединят към постоянно сменящите се маршрути на протестите, властите отново спряха интернета и затвориха станции на метрото, посочват от агенцията.

Кадри, разпространени в мрежата, показват как полицаи пръскат лютив спрей право в очите на демонстранти.

Вчера бе 50-ят ден на протести след компрометираните избори през август, при които Лукашенко спечели шести пореден мандат. По-рано през седмицата той се закле на тайна церемония.

Европейският съюз и Съединените щати заявиха, че не признават Лукашенко за легитимен държавен глава на Беларус.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 28 Септември 2020 09:19
  Стотици арестувани в Минск на поредните протести

  Повече от 580 души са били задържани по време на вчерашните демонстрации в Беларус.

 • Понеделник, 28 Септември 2020 09:19
  Страхил Ангелов: Основният грях на Лукашенко е, че не призна “епидемията” с Covid-19

  Всеки, който отказва да се включи в играта на "пандемия", влиза в месомелачката на световната медийно-пропагандна машина, която в по-голямата си част е в ръцете на  финансовия елит, който определено е овладял демократическата партия в САЩ и я използва за глобална маша

 • Понеделник, 28 Септември 2020 09:19
  "Победа" и "Оставка, мутро" в 92-рия ден на протеста

  Cкaндирaния "пoбeдa" и aплoдиcмeнти бeлязaхa 92-рия пoрeд aнтипрaвитeлcтвeн прoтecт в cтoлицaтa, прeдaдe Бългaрcкoтo нaциoнaлнo рaдиo. Дeмoнcтрaнтитe привeтcтвaхa глacувaнaтa в Eврoпeйcкия пaрлaмeнт рeзoлюция зa върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa в Бългaрия и прoдължaвaщoтo вeчe 3 мeceцa грaждaнcкo нeдoвoлcтвo. Дeмoнcтрaциятa прoтeчe cпoкoйнo и приключи пo-рaнo oт oбичaйнoтo зaрaди cтудeнoтo врeмe.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни