Четвъртък, 23 Март 2023

Четвъртък, 01 Октомври 2020 09:23

Министър Ахладова: Внесли сме проект, предвиждащ независим прокурор, който да разследва главния

По думите й Венецианската комисия е единственият орган, който може да ни каже колко независим следва да бъде главният прокурор

Докладът на ЕК е обективен, заяви правосъдният министър Десислава Ахладова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите й Венецианската комисия е единственият орган, който може да ни каже колко независим следва да бъде главният прокурор. Трябва да се измислят механизми, по които този независим прокурор, който ще проверява главния прокурор, да е независим наистина, каза Ахладова. Направени са предложения, но се чака становище на Венецианската комисия, заяви тя.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Критиката е освен на ЕК и на Съвета на Европа. България има внесен през 2019 г. един законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. След това той е консултиран с Венецианската комисия. След това имаме отново внесен законопроект, имаме конституционно решение и сега ще поискаме становище на Венецианската комисия, която може да ни каже колко независим може да е главният прокурор. Всички са запознати със законопроекта на Министерство на правосъдието, който внесохме. Там се предвижда независим прокурор, който да разследва главния. Трябва да се има предвид, че критиките са за това доколко този прокурор ще бъде независим от главния. Трябва да се измислят механизми, по които този независим прокурор ще може кариерно и след приключването на мандата му да бъде независим. Законопроектът е внесен в Народното събрание, но трябва да видим и какви предложения ще даде Венецианската комисия. Предложили сме един законопроект, който искаме напълно да бъде изчистен около тази независимост“, каза още Ахладова.

„Увеличаването на мандата на този разследващ прокурор, който да не съвпада с този на главния прокурор, е една от темите. Той ще бъде изцяло независим по отношение на главния прокурор. Другата тема, която трябва да бъде обсъдена, е дали той трябва да работи по други дела, или може да се занимава и с други дела, които не касаят само главния прокурор.
Според мен той трябва да работи само по дела, които касаят главния прокурор и неговите заместници“, каза още министърът на правосъдието.

По темата за Апартаментгейт, Ахладова каза: „ЕК просто констатира с едно изречение, че е имало такъм проблем и няколко министри са подали оставка, като няма никакъв оценъчен момент и няма препоръка от страна на ЕК за възобновяване на това разследване. То приключи и Прокуратурата и КПКОНПИ се произнесоха, така че това разследване е приключило“.

По думите ѝ ЕК казва, че по всяка индикация за корупция следва да има разследване. „ЕК не би си позволила да изказва становище за констатациите на органите на съдебната власт. Въпросът е да има обективна проверка“, добави тя. Според нея трябва малко време от задаването на тази рамка за антикорупционното законодателство, за да има резултат. „Нека да дадем малко време на органите за окончателна присъда. Има присъди. Не бих искала да цитирам имена. Публична е информацията за присъдите и те са обявени. Това са кметове и областни управители, както и други висши служители“, каза Ахладова.

По темата за Механизма за сътрудничество и проверка, министърът посочи: „Държавата е предприела Закон за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обединяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги. Декларират се действителните собственици. Има два контролни органа. Могат да се вземат още мерки, но не чувам някакви конкретни идеи. Могат да се направят предложения. Може законодателно да има развитие по темата за сайтовете и Народното събрание биха могли да предприемат действия. Ако има консенсус и добри предложения, те биха се подложили на гласуване“.

По въпроса за специалната резолюция за България, Ахладова заяви: „Смятам, че евродепутатите, които отиват от България в ЕК, са там, за да извоюват нещо положително за България. Не смятам, че да гласуват за резолюция срещу България е нещо, с което трябва да се похвалят. В ЕП всички евродепутати трябва да се обединяват и да дават своите предложения, за да няма негативен отзвук за страната, която представляват. Тази резолюция е инициирана точно от наши евродепутати, което за мен е учудващо“, каза още тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни