Събота, 25 Март 2023

Петък, 02 Октомври 2020 17:22

Борисов разпитван от прокуратурата за къщата в Барселона. Проверката не е приключила

Разследването било с гриф „поверително“, поради което исканата информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. Затова било отправено ново запитване

 

От премиера Бойко Борисов са снети обяснения във връзка с преписката за къща в Барселона.

Това става ясно от отговорите на държавното обвинение до групата LIBE в европарламента, предаде epicenter.bg.

Депутатите са питали какво се прави у нас по повод публикуваната в испански медии информация за текущо разследване, което свързва, както се твърди, министър-председателя Бойко Борисов със схема за изпиране на пари в Барселона и собственост върху къща, в която живее бивша манекенка.

Въпросът на LIBE е работи ли българската прокуратура по това дело и на какъв етап е разследването.

От прокуратурата ги уведомяват, че по тази преписка са извършени множество действия от наблюдаващия прокурор, с цел да се проверят изложените обстоятелства и изясняване на действителността.

Снети били обяснения от посочените в сигнала лица, включително и от министър-председателя, възложени били данъчни ревизии и проверки на НАП.

Все още се очаквали част от резултатите от различните компетентни български институции.

Във връзка с проверката, възникнала необходимост да бъде изискана информация от съдебните власти в Испания, поради което с постановление на наблюдаващия прокурор от 4 март било възложено на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР да изиска от разследващите органи в Испания информация дали има разследване относно изнесените данни в статията на вестник „El Periodico“.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Междувременно към преписката била присъединена нова статия в испанския вестник „El Periodico“ относно продажбата на посочената в сигнала къща в Испания. На 10 юли в МВР постъпило писмо с информация относно разследването в Испания.

В него се изяснявало, че то се води от Автономна полиция на Каталуния и Специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност на Барселона.

Разследването било с гриф „поверително“, поради което исканата от България информация можела да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. Затова било отправено ново запитване за предоставяне на имената на наблюдаващия прокурор по случая в България и данни за контакт.

Исканата информация била предоставена на компетентните власти в Испания с писмо от 22 юли от наблюдаващия преписката прокурор в Специализираната прокуратура. Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период от време, към настоящия момент обаче съдебните власти в Испания все още не са се свързали с българските институции.

„Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Испания“, се казва в отговорите на нашата прокуратура до евродепутатите.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни