Понеделник, 27 Март 2023

Понеделник, 05 Октомври 2020 09:12

НСТС обсъжда удължаване на мярката 60:40

Предвижда се срокът на действието ѝ да бъде удължен до края на годината

 

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание. Социалните партньори ще обсъдят проект за промени с правителственото постановление за мярката за запазване на заетостта 60:40. Предвижда се срокът на действието ѝ да бъде удължен до края на годината. Очаква се на заседанието да бъдат дискутирани и варианти за повишение на пенсиите през 2021 г., съобщава БНР.

„Основните промени в постановлението за мярката 60:40 предвиждат срокът на действието ѝ да бъде удължен от 1-ви октомври до 31-ви декември.

Освен това средства за запазването на заетостта при облекчените условия, определени вече за хотелиерството и ресторантьорството с новия дизайн на мярката, действащ досега, ще могат да се изплащат и за икономическа дейност „транспорт“ – по-специално за т. нар. „случаен превоз“ в туризма. Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от осигурителния доход за август 2020 г. Прецизира се начинът за определяне на средствата, като това ще става на база на среднодневен осигурителен доход.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Промените влизат в сила от 1 октомври. Заявленията, подадени преди тази дата, ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. Според прогноза на Агенцията по заетостта, посочена в доклада на социалния министър Деница Сачева до МС към проекта за промени, средногодишният брой на регистрираните безработни при сценарий за бързо възстановяване на хотелиерство и ресторантьорство и преработваща промишленост, се очаква да достигне 253 000 души. А в случай, че това не се реализира, се очаква броят им да скочи до 274 000.

Към 25 септември регистрираните в бюрата по труда са малко над 237 800 безработни.

За сравнение, на същия ден през 2019 г., те са били 172 602-ма или има увеличение с почти 38%.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни