Сряда, 31 Май 2023

Сряда, 07 Октомври 2020 15:51

Адв. Антон Сираков: Защитавам Маргарита Михнева без пари, защото й се възхищавам като журналист

Маргарита Михнева е минала през ада на съдопроизводството 36 пъти! Защитавал съм я безплатно. Честно казано, защитавайки безплатно Маргарита Михнева, съм изпитал удоволствието, че съм на правилната страна, колкото и да звучи помпозно. Това е самата истина и съдът го казва, заявява адвокатът в интервю за NBOX

 

- Г-н Сираков, Вие сте адвокат на Маргарита Михнева. Бихте ли дали повече информация за делото, което съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева загуби на трета инстанция?

– Разбирам, че моята подзащитна Маргарита Михнева отказва да дава интервю за българските медии. Съгласете се с мен, че да имаш пенсия от 191 лв., 48-годишен трудов стаж и 36 съдебни дела не е лека работа. Знаете, че едно дело продължава от 1 до 7 години. Това са три инстанции. Тоест, Маргарита Михнева е минала през ада на съдопроизводството 36 пъти! Защитавал съм я безплатно. Честно казано, защитавайки безплатно Маргарита Михнева, съм изпитал удоволствието, че съм на правилната страна, колкото и да звучи помпозно. Това е самата истина и съдът го казва.

- Г-н Сираков, бихте ли цитирали от съдебните книжа разпитите на журналистите, които се явиха в съда да защитават Антоанета Василева?

Проф. Антоанета Василева: Активите на КТБ са в ръцете на онези, коитo са  превзели цялата държава

- Свидетели срещу Маргарита Михнева бяха нейните колеги – Люба Кулезич, Огнян Стефанов, Кармелита Тонева…

Ще ви цитирам съдебни протоколи, за да съм ясен:

„За халюцинациите, които възникват в мозъка на Михнева, трябва да се произнесе някоя здравна служба.“
„Михнева има черни дупки в главата си.“
„Михнева служи като заглушител на оригването на търбуха след голямото преяждане.“
„Има тарифа, по която й се плаща, за да изпълнява особени поръчки.“
„Тя е журналистически нечистоплътна.“
„Михнева демонстрира в медиите изключително брутално поведение. Твърдя, че е поръчково. Тя е защитник, по-скоро говорител на бившия гл. прокурор Сотир Цацаров за фалита на КТБ.“

И това е език на българска журналистка пред съдия?!

- Колко пъти е уволнявана Маргарита Михнева, г-н Сираков?

- Доколкото знам от нейни изявления – 36 пъти са я давали на съд. И то все хора, на които Михнева е засягала интересите в своите предавания. Знам също така, че Тодор Живков я е уволнявал два пъти и след това лично той я е възстановявал на работа. В годините на демокрация е уволнявана от всички властимащи и от БНТ, и от Нова Телевизия, и от БТВ, и от Канал3.“

- Г-н Сираков, твърдите, че Михнева е спечелила по-голяма част от делата – Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, Тошо Тошев, Карл Блеха (министър на вътрешните работи на Австрия), Петър Курумбашев, Андрей Луканов, енергийният бос Ангел Божилов…

No description available.
Значи имате да взимате доста пари от осъдените… Знае се, че защитеният свидетел Пламен Устинов бе осъден на 25 000 лв. – безпрецедентна присъда за клевета срещу журналист!

No description available.
- Да, така е. Защитеният свидетел Пламен Устинов излъга неколкократно в предаванията на Люба Кулезич, че Михнева е взимала пари от Алексей Петров. След това Устинов излъга, че Михнева е откраднала апартамент… Безпрецедентно е колеги, журналисти да се клеветят в съдебна зала и да използват работните си места за публична саморазправа с истината. До сега въпреки че е осъдила толкова много хора, Михнева не е взела нито една стотинка.

-Защо?

- Задайте този въпрос на депутатите в Народното събрание. Когато съдят журналисти има голям шум, а когато се окаже, че журналистът е казал истината и е спечелил съдебното дело – пълно мълчание.

Когато в една страна не работят правораздаването и медиите, не очаквайте нищо друго да работи, както трябва, защото това наистина са корективи в държавата. Единият е административният, съдебен контрол, другият – идеологически, нравствен.

Без да се опитвам да стана симпатичен с твърдения за журналистиката, но непрекъснато срещам глупави изявления, че хората на изкуството, на медиите не трябвало да дават оценки и да проповядват идеи. Това било работа на други хора?! Кои други?! Неграмотните ли?!

- Каква оценка за обществото правите, когато слушате съдебните пререкания в съда от журналисти?

– Ето един конкретен пример: По делото на Антоанета Василева свидетели се явиха – Люба Кулезич и Огнян Стефанов, които направиха всичко възможно да се покажат любезни към съпругата Антоанета Василева. Не коментирам някои общоизвестни съмнения, а именно: дали тези журналисти са на хранилка при Цветан Василев? Това е отделен въпрос и е любопитно, че никой не го изследва.

No description available.
Когато Любица Колезич си позволява такъв език, когато Огнян Стефанов употребява такива грозни квалификации за Михнева, които са недоказани, а и логически несъстоятелни твърдения, това какво ви говори? Този език дискредитира не само Кулезич и Стефанов. Това е едно омаловажаване на стойността на тази, иначе великолепна професия, без която не може. Под различни форми журналистиката е съществувала, според мен, откакто съществува човешкото общество.

С удоволствие съм изучвал освен право и философия, и историята на политическите и правни учения, затова го казвам – обществото има неотменими атрибути и един от тях е изявата на идеи, стиковането на фактите… журналистиката прави точно това.

Журналистиката е подчинена на конкретна фактология, в този смисъл тя е по-действена и резултатна от сценичните изкуства.

Всички, които се мъчат да затворят устата на Маргарита Михнева, бих казал, че извършват едно нравствено, да не кажа и политическо престъпление!

- Г-н Сираков, знаете ли, че след Любомир Коларов новият шеф на Българската свободна телевизия се казва Кармелита Тонева?

No description available.
- Учудва ме например, че Корнелия Нинова определи една от лъжесвидетелките по делото за Антоанета Василева – журналистката Кармелита Тонева за шеф на телевизията на БСП. Този нравствен въпрос задавам на Корнелия Нинова. Доколкото знам, след спечелване на делото срещу Антоанета Василева, Маргарита Михнева завежда дело за клевета срещу Кармелита Тонева. А делото за клевета срещу Люба Кулезич вече стигна до 3-та инстанция.

 Интервю на Николай Самоковски, NBOX

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни