Четвъртък, 08 Юни 2023

Събота, 18 Март 2017 14:11

Радев: Турция е приятел, но намеса в изборите – абсолютно недопустима!

Президентът допълни още, че трябва да бъде ясно, че България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава нашето право, международните закони и правилата на Съюза

Турция е наш, съсед, приятел и партньор и държим да развиваме силни, добросъседски отношения, заяви президентът на България Румен Радев пред БНТ.

"В същото време намесата в нашите избори от страна на Турция е факт. И тази намеса е абсолютно недопустима", отсече президентът.

Радев допълни още, че трябва да бъде ясно, че България е суверенна държава, член на ЕС и никой няма право да нарушава нашето право, международните закони и правилата на Съюза. Той призова за повече спокойствие, да не се ескалират емоциите за тази намеса.

Българските институции и компетентните служби работят за пресичане на всякакви опити за намеса", увери президентът.

"Българските мюсюлмани са неразделна част от обществото, те са наши сънародници", смята президентът.

"Трябва партиите и обществото да защитават сънародниците ни и да интегрират в обществото в противовес на външните опити те да бъдат капсулирани в партии и религиозни общности, финансирани отвън, проповядващи нетрадиционен и непознат за нас ислям", заяви Радев.

Дали при ситуацията страната в момента зависи от него, Радев посочи, че е именно обратното - президентът има строго ограничени правомощия по Конституция. Разбира се, в период на служебно правителство отговорността пада върху президента, допълни Радев.

"Само безотговорни политици могат да блъфират, че цялата власт е в президентът, бягайки от собствената си некомпетентност", отсече президентът.

Радев заяви, че при изборът на членовете на служебното правителство се е ръководил от високи критерии за професионализъм. При изборът им обаче не се е допитвал до партии и това е била неговата цел - кабинетът на бъде партийно независим.

"Обществената подкрепа и одобрение доказват, че правителството се справя добре", посочи Румен Радев. "За месец и половина свършеното от правителството не е малко", заяви президенътът.

По повод това дали уволненията преди избори могат да доведат до съмнения в честността на изборите Румен Радев заяви: "Аз съм дал своите категорични указания да няма уволнения по политически причини в никакъв случай. Да има уволнения само, когато има доказани нарушения, и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени."

"Българскиятеврокомисар ще бъде посочeн през месец май. Ако до тогава няма легитимно избрано правителство, това ще бъде направено от служебното", заяви Радев по въпросът с все още неизбраният български еврокомисар. Той обаче допълни, че изборът не бива да нажежава и без това напрегнатата ситуация.

Румен Радев отново заяви готовността си да сезира Конституционния съд за закоността на търговското споразумение с Канада CЕТА и допълни, че никога не е приветствал или подписвал споразумението.

Европа на две скорости – факт или саботаж?

Президентът посочи, че приоритетите на България в ЕС трябва да са три - сигурност, икономическо развитие и пълноценна интеграция.

"По отношение на икономическото развитие има проблем - за Кохезионна политика на политическо ниво в ЕС не се говори. Brexit, мигрантската криза, несигурното бъдеще влияят. Тревожното е, че в стратегически документ като Римската декларация няма нито дума за кохезионна политика. Без такава политика в сследващия програмен период няма да се справим", предупреди президентът.

"За разлика от други страни от Източна и Централна Европа ние сме зависими от еврофондовете", посочи Радев.

Именно за да се преодолеят различните скорости на развитие на съюза е нужна интеграцията, защото развитието на скорости е в противовес с ценности като единство и солидарност, посочи Радев.

"Така ЕС рискува да се разпадне", отсече той.

"От друга страна двеижението на две скорости е факт", призна Радев. Като пример той посочи Шенгенското споразумение и Еврозоната.

"Различното сега е, че се говори открито за това движение. Това е повече психологическа промяна и тя ознаменува дълбоки промени, които ще настъпят в бъдеще", заяви президентът и допълни: "Трябва да продължим да отстояваме европейските ценности - те са гарант за интеграцията ни."

"Трябва да бъден инициативни и дори агресивни при сформиране на нови стратегически сътрудничества и дори ние да ги иницираме и да бъдем водещи", смята президентът.

Санкциите срещу Русия

Тази седмица ЕС поднови санкциите срещу определени личности в Русия , но трябваше ли България да спре това и да наложи вето?

Румен Радев каза, че санкциите повече вредят като разединяване на Европа и то точно в момент, когато тя трябва да стои обединена.

"Санкциите трябва да се решават на политическо ниво. А България трябва да има единна външна политика, а не външни политики - всяка институция да си прави своя политика. За санкциите трябва да има единно консолидирано решение и на българския парламент, който в момента липсва, и на правителството, и на президента", обясни Радев.

Запитан кой български проблем може да реши президентът Радев, той отговори:

"Иска ми се държавата да си стои на мястото - това означава суверенитет, сигурност, справедливост. За това трябват усилията на всички институции, на партии, на цялото общество Тук е ролята на президента да обединява тези усилия."

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни