Събота, 25 Март 2023

Вторник, 23 Август 2016 16:56

Министър Кралев, ще получи ли "златната" Цвети пожизнена пенсия?

Макар и да не бе в Рио, Стоянова има немалка заслуга за този медал

Цветелина Стоянова е неделима част от българския ансамбъл по художествена гимнастика, който извървя дълъг и славен път през последните години, за да стигне до заслужено олимпийско отличие. И докато българския народ е в заслужена еуфория от постижението на гимнастичките, които бяха една от малкото радости за спортните фенове у нас на олимпийските игри, то някои далеч по-прозаични, но не по-малко важни въпроси изплуват на повърхността.

Ще получи ли "златната" Цвети пожизнена пенсия, каквато се полага на останалите момичета от ансамбълът по художествена гимнастика заради олимпийското им постижение. Макар и да не взе участие в Рио, Стоянова неоспоримо е дала достатъчно на националния отбор, за да заслужи подобно признание. Според Закона за физическото възпитание и спорта всички олимпийски медалисти следва да получават пожизнен бонус, който най-често се равнява на около 1000-1400 лв. месечно, като при изключително заслужилите спортисти, които са спечелили повече от един медал, месечната премия може да стигне и до 4000 лв.

За едно младо момиче като Цвети, наглед незначителна сума за спортното министерство като тези 1000 лв. месечно може да се окаже изключително важна. Със сигурност самата Стоянова я е заслужила повече от някои шефове на федерации.

За да не се стига до подобно питане, Стоянова можеше да бъде записана сред резервите на националния ни отбор по художествена гимнастика, на които също се полага това възнаграждение. Това обаче не бе сторено.

С един малък жест към момичето, което даде здравето си за спорта, министър Кралев може да покаже, че спорта се връща на индивида, на спортистите, на треньорите, а не на федерациите, които го доведоха дотук.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни