Неделя, 03 Юли 2022

Четвъртък, 24 Септември 2020 12:27

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят на диалог тези с празни (ВИДЕО)

Върховенството на националния интерес и защитата на националната сигурност са абсолютен приоритет. Не може да има компромис, надявам се службите и прокуратурата да са събрали необходимите достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани дипломатическите последствия, защото винаги има такива. Това заяви президентът Румен Радев по повод информация на прокуратурата за руски дипломати, които са шпионирали българската армия.

Според държавното обвинение е установено, че двама души са получавали информация за въоръжените ни сили от българи - включително срещу заплащане.

Държавният глава обясни, че трябва да има ясна информация в какво се състои шпионския скандал.

„Трябва да има и ясен отговор на публикациите на „Шпигел“, където има обвинения, че българското държавно обвинение се е поставило в услуга на чужда държава. Трябва да подхождаме с ясни критерии с всичко, което оронва националната ни сигурност“, подчерта Радев.

Той беше категоричен, че за да има диалог, трябва да има разкриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и продължават да се случват в България, защото така ще продължи порочния модел.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Не виждам смисъл да ни тикат в постановка, в която диалогът да бъде индулгенция и опрощаване - за шкафчета, за начин на порочно управление, за корупция, за записи. Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни шкафчета за диалог“, изтъкна държавният глава.

Учението "Тракийска Пепелянка 2020"

Президентът е в авиобаза „Граф Игнатиево“, където наблюдава военното учение „Тракийска Пепелянка 2020“. На място присъстват командирът на ВВС ген. Цанко Стойков, както и американският посланик у нас Херо Мустафа.

„Учението е ценно, защото съвременните въздушни операции са сложни и развитието на техниката, процедурите и науката изискват ресурс, с който България не разполага. В едно такова учение нашите летци и авиационни специалисти придобиват умения и знания на едно добро ниво“, коментира Радев.

Той подчерта, че стоят две основни предизвикателства пред ВВС и Министерството на отбраната – да се осигурят всички условия за експлоатацията на вече закупените F-16. По думите му е необходима цялостна модернизация на инфраструктурата, дълбока трансформация на системата за поддръжка и логистично осигуряване.

Освен това президентът отбеляза, че до застъпването на бойното дежурство на F-16 ни делят дълги години, като това е мисия, която трябва да се изпълнява. Радев очаква енергични действия, така че българското небе да продължи да се охранява от български летци.

 

По думите на държавния глава F-16 предоставя широк спектър от бойни възможности. Въпросът е те да могат да бъдат оползотворени.

Върховният главнокомандващ заяви, че тази година има „катастрофално“ нисък нальот в авиацията.


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че ще се натрупа много опит, а първа задача е подготовката и усвояването на F-16 у нас.

Американският посланик Херо Мустафа изтъкна, че учението е поредна възможност летците да се обучават заедно. По думите ѝ като съюзници и партньори в НАТО, това е най-важното.

източник: Епицентър

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни