Петък, 01 Юли 2022

Вторник, 29 Септември 2020 11:44

Здравният министър: Мерките в България срещу ковид-заразата няма да се втвърдяват

"Мерките в България няма да се втвърдяват, защото в момента ситуацията с коронавируса не изисква това", заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов.

"Хората трябва да са спокойни, защото България е на 26-о място по развитие на инфекцията от общо 29 страни в ЕИО, при положение, че преди бяхме на второ", допълни той в телевизионно интервю.

Ангелов обясни, че брифингите на НОЩ, които се връщат от тази седмица по нареждане на кабинета, ще се провеждат всеки четвъртък от 10 или 10:30 часа.

"Брифингите на щаба се връщат, за да получават българите точна и вярна информация, а не спекулации", увери министърът.

Пресконференциите ще бъдат водени от него и от проф. Венцислав Мутафчийски, според ангажиментите им. Здравният министър бе категоричен, че няма да се затварят училища през октомври.

"Становището на експертите в здравното министерство по отношение на инвестиционния план за апарати за продажба на лекарства е, че това може да се направи, но само за лекарства, които не се отпускат с рецепта. Това са основно обезболяващи и температуропонижаващи медикаменти", коментира още здравният министър.

"Самият инвестиционен проект в неговата цялост има цели да създаде нови работни места, да развие такъв бизнес на наша територия, но продажбата на медикаменти не може да бъде синхронизирано с нашето законодателство. Нещо повече - тук имаше един намек от колегите, че има някакъв тип непрозрачност. Промени в закона не са правени в полза на този план. Идеята на този проект е разкриването на работни места. В крайна сметка фирмата е изтеглила своя проект заради становището на здравното министерство", посочи министърът.

Той допълни, че Министерски съвет отмени решението си за одобрение на проекта, след което той е бил оттеглен. "Машини за лекарства без рецепта има по света, но те са поставени в някои социални институции", допълни той.

Министърът потвърди, че депутатите трябва да носят маски в пленарната зала, която е затворено посещение, освен това, те трябва да дават пример.

По думите на министъра, тези, които нарушават правилата ще бъдат санкционирани.

Проф. Ангелов добави, че има проект за изграждането на регионален Център за спешна медицинска помощ.

Той коментира и състоянието на отделни помещения в Александровска болница, като заяви, че там предстои извършването на ремонти.

Източник: Епицентър

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 29 Септември 2020 11:44
  Балтов поиска приемането на закон за носене на маски!

  Проф. Балтов заяви, че иска задължително носене на маски на всички закрити места

 • Вторник, 29 Септември 2020 11:44
  83 нови случая на коронавирус у нас

  83 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 1 191 PCR-теста, което е близо 7% позитивни тестове за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

 • Вторник, 29 Септември 2020 11:44
  Тестват ефективността на БЦЖ ваксината срещу COVID-19

  Масово използваната ваксина БЦЖ срещу туберкулоза ще бъде тествана върху служители на първа линия във Великобритания като част от глобален процес за установяване на ефикасността й срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни