Вторник, 30 Май 2023

Сряда, 30 Септември 2020 20:34

84-ти ден на антиправителствени протести

Исканията остават непроменени – оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов, и на главния прокурор Иван Гешев

Обстановката в т.нар. Триъгълник на властта към 19 часа е спокойна. Движението по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ се извършва нормално.

Акцент в тазвечершната проява се очаква да бъде огласеният днес доклад по новия механизъм за върховенството на закона, както и фактът, че за страната ни остава мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка, пише Банкеръ.

По-рано през деня инициативата „Правосъдие за всеки“ отново организира протест под наслов „Правосъдие без Каскет“ пред Съдебната палата в София с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев, на Висшия съдебен съвет и с настояване за радикална съдебна реформа.

Още миналата сряда от инициативата обявиха, че всяка сряда ще бъдат пред Съдебната палата.

Днешният протест бе предварително посветен и на първия доклад за България по новия механизъм за върховенство на правото, както и с поглед към предстоящия дебат по темата в понеделник в Европарламента.

„Да изчистим правосъдието, то ще изчисти всичко останало“ – това е посланието на организаторите.

Няколко часа след оповестяването на доклада на Еврокомисията днес за оставката на главния прокурор Иван Гешев се обявиха от Съюза на съдиите, откъдето изпратиха писма-покана към членовете на ВСС без самия Гешев с настояване да бъде отворена такава процедура. За момента реакция на искането няма.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни