Събота, 25 Март 2023

Петък, 02 Октомври 2020 17:39

Румен Радев: Времето налага да предприемем решителни стъпки за повишаване на нашия собствен отбранителен капацитет и на оперативната съвместимост със съюзниците

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили удостои военнослужещи с висши офицерски звания

 

На церемония в „Гербова зала“ президентът Румен Радев връчи пагоните на генерал-лейтенант Цанко Стойков - заместник-началник на отбраната, на генерал-майор Димитър Петров - командир на ВВС, на генерал-майор Стайко Прокопиев - директор на Щаба на отбраната, на бригаден генерал Николай Русев - командир на 3-та авиобаза, както и на началника на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов.

В своето обръщение върховният главнокомандващ поздрави военнослужещите с новите звания и назначения и подчерта, че те са заслужено признание за постигнатите успехи, професионализъм и принос към развитието на Въоръжените ни сили. Наред с това те са и голяма отговорност с оглед на предизвикателствата пред националната и колективна сигурност.

Президентът акцентира върху значението на провеждащия се в момента Стратегически преглед на отбраната. Държавният глава призова офицерите от висшия команден състав да участват активно при определянето и решаването на конкретните проблеми и предизвикателства в сферата на отбраната, така че да се намери рационално съотношение и баланс между заплахи, ресурси и способности.

По думите на Румен Радев основно предизвикателство в стартиралия процес на модернизация на Българската армия ще бъде интегрирането на оръжейните платформи в единно информационно пространство за пълноценно взаимодействие на видовете въоръжени сили и родовете войски с нашите съюзници.

Президентът припомни, че до приемането и усвояването на новата техника ни делят дълги години, в които ще трябва да се намерят устойчиви решения по отношение на незадоволителното състояние на основни образци техника и въоръжение, с недостига на ресурси за подготовка, както и с некомплекта и отлива на личен състав. Държавният глава определи като сериозно изпитание поддържането и изграждането на способности при ограничени ресурси. Румен Радев призова и за решителни стъпки от страна на политическото и военното ръководство за възстановяване на нормалната летателна дейност в изтребителната авиация, така че да се минимизира риска за летателния състав и да не се допусне прекъсване на мисията по охрана на въздушното пространство на Република България в интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Всички тези задачи изискват съвременна и високо адаптивна военно-образователна система, която да гарантира надеждност и високо качество на най-важния ресурс и капитал в отбраната – човешкият. Ето защо президентът открои голямото значение на трансформацията на военнообразователната ни система и изрази очакване за активен принос от страна на удостоените военнослужещи за утвърждаване авторитета на военната професия.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили подчерта, че за българския генерал честта, достойнството и Родината са над всичко.

Кратко обръщение от името на удостоените с висше офицерско звание направи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков. Той изказа благодарност към държавния глава за оказаното доверие и подчерта, че ще бъдат положени необходимите усилия това доверие да бъде оправдано.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 02 Октомври 2020 17:39
  Президентът Румен Радев: Резолюцията развенча пропагандната риторика на управляващите

  Вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика нашето развитие, заяви държавният глава

 • Петък, 02 Октомври 2020 17:39
  Президентът в Девин: Трябва да сме единни във всяка достойна кауза

  Днec cклaнямe глaви прeд гeрoичнaтa caмoжeртвa нa хилядитe бългaрcки oфицeри, вoйници и дoбрoвoлци, кoитo прeз пaмeтнaтa 1912 г. oтдaдoхa живoтa cи, вoдeни oт cвeщeн дълг дa дaрят cвoбoдa и нaдeждa нa cвoитe кръвни брaтя и cecтри, ocтaнaли извън прeдeлитe нa рoдинaтa. Тoвa зaяви прeзидeнтът Румeн Рaдeв в cлoвoтo cи пo cлучaй oтбeлязвaнeтo нa 108 гoдини oт ocвoбoждeниeтo нa Дeвин и рeгиoнa.

 • Петък, 02 Октомври 2020 17:39
  ЕП отхвърли поправките за президента в резюлюцията за България

  Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

  С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха в текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът на България, предаде БНР.

  Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали информация,  която представлява държавна тайна, за да я предадат на трета държава.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни