Събота, 03 Декември 2022

Неделя, 04 Октомври 2020 12:39

Борисов инспектира язовир и нов храм в Габрово

Придружават го вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова

 

Премиерът Бойко Борисов инспектира новия храм в Габрово „Св. Св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа Фейсбук.

Министър-председателят бе посрещнат от свещеника в новоизградения храм. В празничния за християните неделен ден Бойко Борисов спази традицията на влизане в църквата да се прекръсти, съобщава „Епицентър.бг".

"Тази църква е нова и не сме откривали храм от повече от 100 години", каза свещеникът.

Премиерът припомни, че миналата седмица е бил в нов храм в Ловеч, а преди това и в новите сгради на манастир край Кърджали. Свещениците му благодариха за подкрепата и отчетоха, че е един от малкото управляващи, които не забравят църквата.

"Вярата и учението са важни, за да бъдем по-добри и човечни. Затова и на мюсюлманите помагаме и мислим еднакво за всички граждани", каза Борисов.

След това премиерът посети и язовир "Хр. Смирненски", който захранва града (виж ВИДЕО). Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че той е пълен и няма опасност от безводие. Борисов обясни, че трябва да бъде осигурено и финансиране за решаване на водните проблеми и на Севлиево и околните села. До момента са били отпуснати 10 млн. лв., с които частично е осигурена вода за Севлиево, но и тя не е достатъчна. Затова са готови нови три проекта за града и по-малки населени места, които окончателно ще решат кризата. Те са на обща стойност 14 млн. лв. отчете Томислав Дончев. С тях е и кметът на Габрово Таня Христова.

"Има много села, в които не се разходва разумно водата и трябва хората да свикнат, че вече не вали като едно време", заяви Борисов.

"Недоволни винаги ще има и щом могат да си изразяват недоволството, значи има демокрация. А родителите им на сегашните недоволни едно време ни смазваха и дори един виц не можехме да кажем срещу властта. Сега са на площада и си казват когато, където и каквото искат", каза още Борисов.

Кметът на Габрово заяви, че чакат се нетърпение и достигането на магистрала "Хемус" до града, защото ще се съживи икономиката. Томислав Дончев припомни, че в града и региона има много ниска безработица и куп работещи производства.

Борисов пък напомни, че "къртиците", които са копали метрото в София, ще копаят и тунелите в района на Габрово, а след това много му се иска да се започне и строежа на тунел на Петрохан.

Премиерът припомни също, че кметовете трябва да оказват контрол за превенция на коронавирусната епидемия, тъй като броят на заразените расте и не бива да прехвърля определени стойности, над които здравната система ще се задъхва. "Затова и увеличихме парите на социалните работници и помагаме и на бизнеса в тази криза", припомни Борисов.

"460 млн. лв. повече сме заделили за здравеопазване в новия бюджет, за да издържи системата, тъй като не искаме да затваряме нищо и да пазим психическото здраве на хората. Виждате как затвориха Мадрид, а нас дори през ум не ни минава подобно нещо. Искаме да се работи и да преминем през този ужас, без хората да се тормозят", отсече Борисов.

"Еднакви права имат и хората в селата и в града. До сряда с Нанков да дадете готовите проекти. За да може да се използва времето, докато се съберат водите да е направен водопровода", допълни премиерът по повод веднага криза в региона.

Премиерът допълни, че сутринта се е чул с Янка Такева по повод последното увеличение на учителските заплати.

"Гледахте ли дебата в щатите, колко беше политически и с какви епитети се замерят?! След този дебат се успокоих, че е нормално и у нас да се обиждат така. При всеки конфликт, първо се сбиват, загиват хора, и после отиват да решават проблемите.

Тук сме добре, но трябва да мислим за здравето на хората. Затова ние не затваряме нищо, затова има 460 млн. повече в бюджета за здраве. Въпреки, че ние сме заявили, че няма да затваряме, хората се притесняват, защото виждат както става на запад. Затова е важно всеки ден да се обяснява какво правим и да преминем през този ужас", допълни още премиерът.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни