Четвъртък, 08 Юни 2023

Сряда, 07 Октомври 2020 10:35

Хасан Адемов: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Депутатът от ДПС смята, че трябва да има детски надбавки за по-нуждаещите се

 

Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина. Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март 2021 г. 

"Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва да бъде. По-важният въпрос е какво представляват тези 50 лева. Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов - председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС. 

Министър Сачева предложи да отпадне подоходният критерий и да има социални надбавки за всички семейства с деца до 18 години.

"Отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", заяви д-р Адемов.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов добави, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове. 

"Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция", обясни д-р Адемов.

Той коментира още, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса у нас е била усъвършенствана и предложението е тя да продължи до края на годината. На мнение е, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

"Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет", подчерта гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 07 Октомври 2020 10:35
  Илхан Кючук: Няма риск Европа да ни спре парите

  Общо 12 евродепутати от групата на либералите гласувахме „Въздържал се” по резолюцията за България, защото сме на различно мнение по някои въпроси. Ние смятаме, че констатацията на Европейския парламент, в частта за основните човешки права и свободи е правилна, но в същото време другите констатации са недостатъчно задълбочени. Ако направим паралел между доклада на ЕК, който е експертен, то по-скоро позицията на ЕП е по-скоро политическа, т.е. получи се сблъсък между лявото и дясното.

 • Сряда, 07 Октомври 2020 10:35
  Проф. Иво Христов: Няма значение кой ще спечели изборите в САЩ, Америка ще сърба горчивата чаша

  БСП може да спечели следващите избори, ако те са честни, каза проф. Иво Христов в интервю на Петър Волгин в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР

 • Сряда, 07 Октомври 2020 10:35
  Йордан Цонев: ГЕРБ е проект на Иван Кръстев и Иво Прокопиев

  Христо Иванов оглавява протеста срещу собствената си реформа“, подчерта политикът от ДПС

   

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни