Сряда, 31 Май 2023

Петък, 09 Октомври 2020 10:29

Драгомир Стойнев: Европа посочи с пръст кои са виновниците за състоянието на България – ГЕРБ и присъдружните им партии

Размяна на декларации от трибуната на НС заради резолюцията на ЕП. БСП: Демокрацията в България е болна, лекът е предсрочни избори

 

Приетата от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България предизвика размяна на декларации от трибуната на парламента.

Драгомир Стойнев от БСП разкритикуваха властта и заяви, че след резолюцията отношението на Европа към България вече не е същото: "Това вече става диагноза, защото нашата демокрация е болна. От Европа ясно заявяват, че ние имаме основен проблем! Дотам я докарахме, че от Европа се притесняват, че вие не можете да защитавате европейските ценности! Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции, българските граждани не вярват на това правителство и нямат доверие в този парламент".

 

Демокрацията в България е болна, лекът е предсрочни избори (декларация на ПГ на "БСП за България"):

Уважаеми г-н председател,

 Уважаеми дами и господа народни представители,

Очакванията за днешния ден е да протече по един смирен начин, защото от вчера отношението на Европа към България не е същото.

В продължение на 10 дни имаше 2 начина, 2 механизма да се покаже корупцията и липсата на върховенство на закона в България. Първо беше докладът от страна на Европейската комисия. Мониторингов доклад, който показа, че в България съществува корупция, в България няма свобода на медиите, липсва върховенство на закона. Най-учудващо ГЕРБ и Обединени патриоти казаха, че това е един позитивен доклад. От вчера има резолюция на Европейския парламент, който ясно посочва виновника за тази корупция. Виновникът за корупцията, липсата на върховенство на закона, за липсата на свобода на медиите, за отклоняването на европейските средства се намира в дясната част от залата. От вчера Европа с пръст посочи кои са виновниците – виновниците за това състояние са от политическа партия ГЕРБ и от Обединени патриоти. Досега нито веднъж Европа не си е позволявала да посочва България с пръст. От вчера погледът на Европа е съвсем различен. Трябва да го признаем и  да намерим правилното решение.

Нека обаче видим какво се случи вчера в ЕП. Гласували „за“ – 358 европейски депутати. Против - 277. Въздържали се – 58. От българските евродепутати – всички социалисти гласуват „за“. ГЕРБ са „против“. Джамбазки и Слабаков - против. 3-ма депутати от ДПС са „въздържали се“.  В подкрепа на резолюцията са и групата на социалистите, групата „Обнови Европа“, където са представителите на френския президент Еманюел Макрон, групата на зелените, групата на крайната левица, както и 22 независими евродепутати. Прави впечатление какво се случва в ЕНП – 29 евродепутати са се отклонили от партийната линия. 6 са гласували „за“, включително Радан Кънев, 23 са гласували „въздържали се“. Това са близо 10 процента от представители на ЕНП. Сред тях са представители на Полша, Швеция, Белгия, Холандия, Чехия, Словакия. Така, ЕНП остава в малцинство в парламента. Забележете с кого – с представители на европейски консерватори и реформисти, доминиран от полската партия „Право и справедливост“ на Ярослав Качински и крайната десница, която изповядва тези, които са заплаха за европейските ценности и за европейската демокрация.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Там членуват 73-ма депутати от 9 страни, като мнозинството са от италианската партия „Лига Салвини“, френският национален фронт „Льо Пен“ и „Алтернатива за Германия“. Кой подкрепя Борисов в Европа – Качински, Орбан, Салвини, Льо Пен. Това е подкрепата, на която разчитате и забележете, уважаеми демократи, кой ръкопляска в залата – всички, които имат притеснителни , крайнодесни тези относно върховенството на закона, относно свободата на медиите, относно правосъдието ръкопляскат и се радват.

Това се превръща  от проблем в диагноза, защото нашата демокрация е болна. От Европа ясно заявяват, че имаме сериозен проблем. Тази демокрация трябва да бъде излекувана и да й се намери лек, защото не е нормално да се казва, че  евродепутатите призовават за пълно и безусловно незачитане на европейските ценности. „Граждани за европейско развитие на България“, дотам я докарахте, че от Европа се притесняват, че вие не можете да защитавате европейските ценности. Неслучайно България е в дъното на всички класации- било то по свобода на словото, било то по върховенство на закона. Неслучайно няма и инвестиции в страната, защото за да дойде инвеститор, той трябва да чувства сигурност, а не когато се показва с документи, че близки до управляващото правителство заграбват европейските фондове. Тук вече говорим за проблем с публичните финанси. Нужен е нов механизъм, който да бъде изработен, за да върнем отново доверието в българските институции. Доверие, което благодарение на десетгодишното ви управление, вие загубихте.

Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции, българските граждани не вярват на това правителство, те нямат доверие в този парламент. Единственият лек е незабавна оставка на парламент и правителството и нови избори. И в Европа считат, че България все още има шанс. Това ще се случи чрез незабавни избори. Българските граждани все още имат шанс да живеят и сбъдват мечтите си в България, но не с подобно правителство като вашето.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни