Неделя, 03 Юли 2022

Четвъртък, 06 Август 2015 13:17

Вижте къде какво да лекуваме (ЧАСТ ПЪРВА)

 

Специална поредица на BIG5.BG, която да ви помогне при избора в лабиринта от болници

Многократно сте обикаляли от болница на болница в търсене на подходящия за вас специалист? Случвало ли ви се е да губите надежда и да си казвате, че търсите игла в купа сено? С настоящия материал, който BIG5.BG ще публикува в няколко части, ще се опитаме да развенчаем този мит. Защото у нас има много кадърни, мотивирани, компетентни медици, чиято мисия в живота е грижата за пациентите.

Една от най-добрите неврохирургии – в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“

Клиниката по неврохирургия е най-голямата у нас и разполага с 80 легла. Там работят 19 неврохирурзи и 11 анестезиолози под ръководството на двама професори и двама доценти. Те извършват между 1/4 - 1/3 от всички неврохирургични интервенции в страната. Над 90% от тях са в категорията сложни и много сложни. В края на миналата година клиниката се сдоби с две операционни зали, които представляват интегрирана операционна. През есента там трябва да заработи и апаратура за радиохирургия и радиотерапия.

Очна клиника? Нека да е в Университетската многопрофилна болница „Св. Анна“

Клиниката е ръководена от доц. Борислав Дъбов. Той е син на големия български офталмолог проф. Стоимен Дъбов, който е създател на онкоофталмологичната диагностика и хирургия в България и на витреоретиналната хирургия. Под негово ръководство клиниката разширява обхвата си и към момента се извършват годишно над 2000 очни операции - не само рутинните (при катаракта и глаукома), но и най-тежките и сложни – на аблацио (отлепване) на ретината, диабетна ретинопатия и пр. Естествено, че и модерната апаратура играе огромна роля.

Лицево-челюстна хирургия? Отидете в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия ЕООД

Болницата се намира в Стоматологичния факултет. В нея се извършват операции след травми, при онкологични и възпалителни заболявания, пластични и реконструктивни операции на лицето. При по-тежките случаи от лечебното заведение се консултират и с републикански специалисти. Болницата е единствената в страната, която е специализирана в лечението на хирургичните заболявания в лицево-челюстната област.
Тя има и детски сектор, в който се докторите се грижат за малчугани с вродени аномалии в лицево-челюстната област.

Вътрешни болести и проблеми с щитовидната жлеза – потърсете помощ в Университетската болница „Лозенец“

Когато става дума за ендокринология и проблеми с щитовидната жлеза със сигурност ще намерите помощ в Клиниката по вътрешни болести на Правителствена болница. Началник на звеното е доц. Жечка Василева. Тя е въвела ултразвуковата диагностика (ехография) в България, за което е наградена със Златна значка на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование. Автор е на първите две дисертации (кандидатска и докторска) в тази област. Към клиниката са обособени диагностично-консултативни кабинети по вътрешни болести, гастроентерология и пневмология.

За болести на нервната система потърсете помощ в „Александровска“

Това е най-старата неврологична клиника в България. Създадена е през 1922 г. Има 70 легла и три отделения. Дори само ако погледнем кой е началник на клиниката, както и тези на трите й отделения, ще разберем, че сме попаднали на истинска находка!

Проф. Ивайло Търнев, който отговаря за клиниката, е председател на Българското дружество по невромускулни заболявания (НМЗ) и Българското дружество по епилепсия. Той е водещ изследовател в над 40 проекта. Ръководи екип, описал седем нови нозологични единици. Началник на Отделение А е проф. Лъчезар Трайков – един от най-добрите специалисти по Алцхаймер и деменция не само у нас, но и в света и бивш шеф на Александровска.

Шеф на отделение Б, където се лекуват болни с невромускулни, невродегенеративни и перифернонервни заболявания, включително и епилепсия, е проф. Силвия Чернинкова. Тя има около 250 научни труда, включително и публикации в международни медицински списания. Многократно нейни публикации са цитирани от чужди автори в международни издания.

В отделение В с началник доц. Юлия Петрова се лекуват остри съдови и вестибуларни нарушения. През последните четири години клиниката може да се похвали с 100% използваемост на леглата.

Материалът ще излиза с продължение всеки четвъртък!

Радина Василева, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 06 Август 2015 13:17
  Деница Сачева лъже пред "Дойче веле"

  Журналистът от престижната "Дойче веле" Тим Себастиан направи брутална дисекция на българската действителност чрез интервю, взето от него със социалната министърка Деница Сачева, публикувано вчера на страницата на предаването "Конфликтна зона". От разговора с нея лъснаха 2 фундаментални неистини, изречени от министърката - че заради протестите у нас имало цели 80 полицаи в болница с тежки наранявания и че БВП на страната бил скочил с над 2 пъти за последния мандат на кабинета. 

 • Четвъртък, 06 Август 2015 13:17
  Мъж заплаши с пистолет лекар в болница в Бургас

  Задържаха 58-годишен мъж, държал се агресивно и отправял заплахи с пистолет към лекар в частна болница в Бургас, съобщиха от полицията.

 • Четвъртък, 06 Август 2015 13:17
  Болницата в Ловеч получил ново дарение от бизнеса за над 100 хиляди лева

  Многопрофилната болница в Ловеч "Проф. д-р Параскев Стоянов"  в Ловеч получил ново дарение от бизнеса за над 100 хиляди лева

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни