Сряда, 06 Юли 2022

Четвъртък, 20 Август 2015 13:49

Вижте къде какво да лекуваме (ЧАСТ ТРЕТА)

Най-добрите болници за УНГ, кожни и съдови болести

Многократно сте обикаляли от болница на болница в търсене на подходящия за Вас специалист? Случвало ли ви се е да губите надежда и да си казвате, че търсите игла в купа сено? С настоящия материал, който BIG5.BG ще публикува в няколко части, ще се опитаме да развенчаем този мит. Защото у нас има много кадърни, мотивирани, компетентни медици, чиято мисия в живота е грижата към пациента. В първата и втора част ви разказахме кои са най-добрите неврохирургии, както и къде да лекуваме сърцето си.

В третата част от поредицата ни ще обърнем внимание на специалистите и лечебните заведения, които отговарят за УНГ болести, съдова хирургия и проблеми с кожата.

При УНГ проблеем отидете в болница Лозенец или в ИСУЛ

Ако имате спешна нужда от УНГ специалист по което и време на денонощието да е, може да го намерите в ИСУЛ. От години се знае, че там работят едни от най-внимателните и компетентни специалисти в областта. Началник на клиниката е доц. Спиридон Тодоров. Само за 2014-а през ръководената от него структура са преминали 3772 пациенти. Клиниката разполага със седем отделения - Първо УНГ отделение по онкологични заболявания на глава и шия, Второ - с профил обща оториноларингология, Трето - по детска оториноларингология, Отделение "Отоневрология", Отделение "Ендоскопия", Отделение "Аудиология" и Отделение „Фониатрия”.

Ако нямате спешна нужда от УНГ доктор най-добре изчакайте до четвъртък когато един от най-добрите специалисти в световен мащаб – проф. Георги Едрев дава консултации в университетската болница Лозенец. Той е доктор на медицинските науки и професор по УНГ болести. Национален консултант по оториноларингология. 

Специализарал е в Ленинград, Москва и Сан Франсиско. Награден със златен знак на Министерство на здравеопазването – І-ва степен. Член е на Българско дружество по оториноларингология и Европейска асоциация по отология и отоневрология. Работил е 15 години в ИСУЛ и 20 г. в МБАЛ ''Цар Борис III'', от които 10 г. като директор на болницата, бил е и в МБАЛ "Св.Панталеймон" и Транспортна болница. При него 10-ина години праща болни и Ванга. Специалистът по болестите на ушите, носа и гърлото е оперирал хиляди болни.

Някои, естествено, няма да познае по физиономия, но твърди, че винаги помни много точно лекуваното място. Сред тях са хора от всички рубрики на новините - от светската през репортажите за обикновени хора до криминалната, но лекарската тайна е един от принципите, които никога не е нарушавал. В свободното си време се отдава на писането на поезия и дори има три стихосбирки зад гърба си - "На чисто", "Точен спусък" и "С много лед". Горещо лято... И защо се плашим? Дори в горещините има ред. И тъй - изваждаме кристални чаши. Уиски малко... Но пък с много лед, пише в последната си стихосбирка професорът, макар и да не е близвал алкохол през последните 20 години.

Ако ще е съдова хирургия нека да е в Националната кардиологична болница

Клиниката е водеща в страната в лечението на съдово-мозъчната болест, операции на коремната аорта, абдоминални аневризми и дистални съдови реконструкции на ходилото. Началник е националният консултант по съдова хирургия и бивш шеф на болницата (от 2005 г. до 2010 г.) проф. Марио Станкев, чието име е добре познато сред обществото. Доц. Станкев работи в областта на цялата съдова хирургия, но специалитета му са операциите на сънните артерии, коремните аневризми и венозната хирургия.

В клиниката могат да се похвалят с два ехографски кабинета, в които се извършва ултразвукова диагностика на артериалната и венозна система. Годишно от там преминават около 3 000 болни за лечение на съдови заболявания. Извършват се приблизително между 1400-1600 операции, като 85 % от тях са големи и средни по обем и сложност. Операционната е оборудвана с модерна ангиографска апаратура и в нея се извършват около 600 ендоваскуларни процедури на аортата, каротидните и периферни съдове годишно.
През консултативните кабинети към Клиниката годишно преминават 10 000 човека за диагностика на съдовите заболявания и около 7 000 от тях подлежащи на ултразвукова съдова диагностика.

Проблеми с кожата на вас или детето ви? Псориазис? Рак на кожата? Или просто искате да ъпдейтнете визията си? В Токуда ще се погрижат за вас от А до Я

Токуда може би е най-добрата болница в България, която предлага пълен набор от изследвания и лечение на всички болести, свързани с кожата, както и процедури за корекция и подмладяване. В отделението по дерматология и венерология е разработен и дневен център за лечение на псориазис. През 2007 година бе открит и сектор за Естетична дерматология. Структурата на Токуда има и широка програма за скрининг и профилактика на рак на кожата, която включва обучение на пациентите и дни на отворените врати, както и безплатни прегледи всеки вторник след предварително записване на телефоните на болницата.

Ако детето ви има проблем с кожата, спокойно може да го доведете в Токуда. Освен с широк набор от специалисти, болницата може да се похвали и с последно поколение апаратура.

Началник на отделението е топспециалистът д-р Здравка Демерджиева, която през 2007 г. защитава степен "Доктор на Медицинските науки". Професионалния й път започва в Александровска болница, където работи 17 години. Там тя е завеждала Детски кожен кабинет към Катедрата по Дерматология. Д-р Демерджиева е специализирала "Детска дерматология" в Манчестър, Великобритания през 2006г. Всяка година тя организира и терапевтичен детски лагер на Белмекен за деца с атопичен дерматит.

В отделението на Токуда има и „Дневен център за лечение на псориазис”. В него за първи път у нас терапията на хроничното заболяване е съобразена с личното време на пациента, като за всеки един се изготвя индивидуална програма. Тя включва фототерапия, локална терапия и медикаментозно лечение. Модерната апаратура за фототерапия позволява прилагането на ултравиолетови лъчи с тесен спектър, които са максимално ефективни при лечението на псориазис.

Водещ консултант на Клиниката по Дерматология е Чл. кор. към БАН проф. д-р Николай Цанков. Той е бил национален консултант по дерматология, декан на МУ-София и венерология и носител на престижната награда Лекар на годината за 2005.

Всяка година тук се преглеждат около 29 000 възрастни и деца, а през естетичния център преминават около 9 000 души.

Поредицата на BIG5 продължава всеки четвъртък!

Радина Василева, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни