Петък, 01 Юли 2022

Петък, 04 Септември 2015 14:14

Вижте къде какво да лекуваме (ЧАСТ ПЕТА)

Най-добрите лечебни заведения за детски травматизъм, интензивно лечение и раждане

Многократно сте обикаляли от болница на болница в търсене на подходящия за Вас специалист? Случвало ли ви се е да губите надежда и да си казвате, че търсите игла в купа сено? С настоящия материал, който BIG5.BG ще публикува в няколко части, ще се опитаме да развенчаем този мит. Защото у нас има много кадърни, мотивирани, компетентни медици, чиято мисия в живота е грижата към пациента. В първата втора, трета и четвърта част ви разказахме кои са най-добрите неврохирургии, къде да лекуваме сърцето си, кои са най-добрите дерматолози, УНГ отделения и съдови специалисти, гръдни и пластични хирурзи, както и ортопеди.

В петата част от поредицата ни ще обърнем внимание на най-добрите лечебни заведения за детски травматизъм, интензивно лечение и раждане.

Детето Ви е претърпяло травма или трябва да му се направи специфична операция? Бързо в Пирогов

Националният център по детска хирургия неслучайно е именно в Пирогов. Началото й е поставено през 1952 година, когато се разкрива първото в България отделение по детска спешна коремна хирургия. Тук се лекуват всички деца с вродени и придобити заболявания на шията, гръдния кош, корема и гениталиите. Пироговци всяка година преглеждат над 30 000 малчугани, а около 10 000 се хоспитализират. Над 3000 от тях преминават през операция.

Именно в Клиниката по детска хирургия за пръв път е внедрена и се разработва мини-инвазивната хирургия при деца у нас. Звеното е с капацитет от 65 легла. Има 27 лекари – 2 професора, един доцент, 6 асистенти и главни асистенти, както и 16 ординатора, които със сигурност ще могат да помогнат на детето Ви. Двамата професори имат по 5 специалности, както и Европейски сертификат по детска хирургия.

Кризисна медицина, интензивно лечение и анестезиология – лидерите са във ВМА. А освен всичко имат и най-модерните барокамери у нас

Лекарите на ВМА транспортират тежко болни, пострадали или донори на органи както с линейки, така и с хеликоптери, независимо къде се намират.  Тук се извършва авто- и авиотранспорт на критично болни пациенти – военни и цивилни, както и на донори на органи от всяка точка на България и чужбина. Лекарите от ВМА оказват спешна помощ както при масови бедствия, така и при аварии. Оказването на кризисна медицина е малка част от направленията, по които нивото тук е световно. Не само заради огромния брой операции, които се извършват във военно-медицинската академия, но и заради високия стандарт, анестезиолозите тук са едни от най-добрите. Един от тях е и познатия като бивш здравен министър д-р Мирослав Ненчев.

Освен всичко, в столичната ВМА има две барокамери, а във варненската – един. Те са едни от малкото у нас и със сигурност са най-модерните. В тях се лекуват основно пациенти, отровени с въглероден окис, въглероден двуокис, цианиди и др.; тежки състояния като некротични инфекции на меките тъкани, проблемни незарастващи рани - диабетно стъпало, язви при увреда на вените, декубитуси и др.; сърдечно - съдови и неврологични заболявания; множествена склероза; постинсултни състояния; изгаряния; следхирургични състояния; мениеров синдром; анемия; церебрална парализа, чернодробни заболявания като хепатит, цироза и др. Във Варна пък академията има една многоместна двуотсечна камера за 6 пациенти в седнало положение или двама в легнало, която се използва за изследване и трениране на подводния и водолазния състав на ВМС.

Как всъщност действат барокамерите - по време на сеансите в тях пациентът диша 100% кислород под налягане до 3 атм. Той насища плазмата и другите физиологични разтвори в организма. Така се повишава концентрацията на кислород, получава се силно антимикробно действие, стимулира се активността на централната нервна система, на имунната система, а труднолечимите рани зарастват по-бързо.

Предстои Ви раждане, имате усложнения? Лекарите в Майчин дом си разбират от работата

Въпреки че се нароиха десетки нови болници, посветени на най-ценното – новия живот, Майчин дом остава един от водещите лидери в областта. В болницата работят 62 научно-преподавателски кадри, както и 41 лекари ординатори. Хабилитираните преподаватели са 21, от тях шест са професори, а доцентите са десенима. Университетската акушеро-гинекологична  болница  е най-голямата  и най-старата АГ болница в страната, разполагаща с 390 легла. В нея годишно се израждат около 4000 бебчета.

В последните години в трите гинекологични клиники се извършват между 7000 и 8000 операции като в две трети от случаите се касае за най-големите по обем оперативни интервенции в областта на общата гинекология, урогинекологията, онкогинекологията и репродуктивната медицина.

Радина Василева, BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни