Вторник, 05 Юли 2022

Събота, 03 Октомври 2015 14:40

Вижте къде какво да лекуваме (ЧАСТ СЕДМА)

Най-добрите болници за съхранение и трансплантация на костен мозък и корекция на остеопороза

Многократно сте обикаляли от болница на болница в търсене на подходящия за Вас специалист? Случвало ли ви се е да губите надежда и да си казвате, че търсите игла в купа сено? С настоящия материал, който BIG5.BG ще публикува в няколко части, ще се опитаме да развенчаем този мит. Защото у нас има много кадърни, мотивирани, компетентни медици, чиято мисия в живота е грижата към пациента. В първата втора, трета , четвъртапета част и шеста част ви разказахме кои са най-добрите неврохирургии, къде да лекуваме сърцето си, кои са най-добрите дерматолози, УНГ отделения и съдови специалисти, гръдни и пластични хирурзи, ортопеди, къде да потърсите помощ ако детето Ви е болно, имате нужда от интензивно лечение или трябва да родите или сте онкоболен.

В седмата и последна част от поредицата ни ще обърнем внимание на най-добрите лечебни заведения за съхранение на стволови клетки и оперативно лечение на сколиоза.

Съхраняване и трансплантация на стволови клетки? Отидете в Александровска болница

Тук се намира Националната публична банка за стволови клетки. Тяхната трансплантация е модерен и високоефективен метод за лечение и контрол на болестта при пациенти с ракови кръвни заболявания, първични имунни дефицити, а напоследък и при редица други болести.

Списъкът на заболяванията, които могат да бъдат благоприятно повлияни от прилагането на стволово-клетъчната терапия стават все повече и повече. Понастоящем възможността за терапевтично приложение на стволови клетки се проучва интензивно не само при болести на кръвта, но и при други злокачествени, дегенеративни, имунодефицитни, автоимунни и генетични болести с лоша прогноза и висока смъртност. Този вид лечение води до висока ефективност на терапията и повишаване на преживяемостта.

Осем години след злополучната нощ на 27 юли 2007 г., в която изгоря до основи бившата Клиника по патофизиология в двора на Александровска болница, в близко време предстои да бъде изграден и медицински център, който ще обедини на едно място клиниките по имунология и хематология заедно с Националната публична банка за стволови клетки. В сградата ще се създаде и център за трансплантация на костен мозък и стволови клетки. Те се трансплантират на болни, страдащи от различни видове левкемия, лимфоми, анемии, вродени тромбоцитни аномалии, разстройства на имунната система, диабет тип 1 и др.

Стволовите клетки може да се вземат от човек във всеки отделен момент от живота му, защото се извличат от кръвта.

Имате сколиоза? Отидете в Токуда!

Най-често гръбначното изкривяване се появява във възрастта между 8 и 12 г. и се среща три пъти по-често при момичета. Правилото при сколиозата е, че колкото по-рано бъде открита, толкова по-голям е шансът да бъде коригирана без операция.

Корифей в операциите на сколиоза у нас е началникът на Отделението по ортопедия и травматология д-р Васил Яблански. Той е завършил медицина през 1996 г., а през 2001-а специализира „Ортопедия и травматология”. От там насетне буквално не се спира – преминава квалификационни курсове по първично и ревизионно ендопротезиране в Германия, Австрия, Япония, Франция и Швеция, гръбначна хирургия в Испания, Турция, и Израел и др. Д-р Яблански може да се похвали и с допълнителното си обучение в сферата на костната и ставната хирургия в Залцбург както и в хирургичното отделение на университетската болница Duke в Северна Каролина, САЩ.

Притежава магистърска степен по „Обществено здраве” от Университета Hebrew в Йерусалим, Израел, както и магистърска степен по здравен мениджмънт. Още с отварянето на Токуда той е началник на отделението. Благодарение на високият му професионализъм през 2006-а болницата бива избрана от световни величия в областта, които да учат на тънкостите и новостите в занаята родни лекари. От всички лечебни заведения в страната, Световната организация за изследване и борба със сколиозата - SRS, избират и идват именно в Токуда. И сега когато д-р Яблански трябва да оперира пациент със специфично изкривяване и има нужда от помощ, експерти от SRS идват в болницата ако интерактивната консултация не е достатъчна.

В отделението по ортопедия и травматология работят предимно с деца, които са на „прага” и вече са много рискови за хирургия. Но това, което дава увереност на екипа на д-р Яблански, е системата, наречена spinal corb – monitoring. Тя позволява в реално време да се проследява състоянието на гръбначния мозък във всеки момент на операцията. Така ако лекарите видят, че дадената корекция причинява някакво страдание на гръбначния мозък, моментално могат да променят корекцията, да я намалят или да използват друг тип импланти. 

През 2011-а д-р Яблански и екипът му постигат огромен успех, оперирайки 11-годишно момиче с гръбнак, извит на 125 градуса. Те  предприемат сложната хирургическа интервенция, тъй като състоянието на детето е животозастрашаващо. Днес то е здраво и расте нормално. До момента екипът му е оперирал над 100 деца, а от септември 2015-а в Токуда се провежда Шрот лагер за деца с изкривяване до 40-45 градуса. Лагерът е целодневен и е с продължителност 10 дни, като следващият е планиран за 31 октомври 2015. 

Радина Василева, BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни