Неделя, 03 Юли 2022

Сряда, 10 Февруари 2016 15:17

Турци купуват болница „Токуда“

„Собственикът на лечебното заведение не е склонен да обсъжда бъдещите си стратегии“, коментираха от там пред BIG5

До два месеца турци ще купят столичната болница „Токуда“, научи BIG5. Така най-голямото  японско лечебно заведение в България, собственост на д-р Торао Токуда - шеф на "Токушукай Медикъл Корпорейшън", ще премине в чужди ръце. Преди девет години, когато болницата отвори врати, инвестицията бе за над 140 млн. лева.

Засега не е ясно за каква сума ще се сключи сделката. От края на миналата година лечебното заведение алармира, че среща финансови затруднения заради намаляването цените на клиничните пътеки през 2015-а с около 10 на сто в сравнение с изработеното през предходната 2014-а. Само преди три месеца от Токуда съобщиха, че НЗОК не им е изплатила около 4 млн. лева за дейности, които са извършени, но се явяват „надлимитни“. Това прави около 4000 души, които болницата е лекувала за своя сметка. Може би това е една от основните причини за решението на д-р Торао Токуда.

МБАЛ „Токуда Болница София“ функционира както досега, обслужвайки български и чуждестранни пациенти. „На този етап собственикът на болницата не е склонен да обсъжда бъдещите си стратегии в по-голяма степен от намеренията си за продължаващ растеж и развитие на медицинската дейност на болницата“, отбелязват от лечебното заведение пред BIG5.

От там коментират още, че Токуда е на път да защити и най-престижния и труден стандарт за качеството и безопасност на пациентите - американската акредитационна система JCI. 

Припомняме, че болницата отвори врати на 29 ноември 2006 г. Още тогава тя спечели наградата "Инвестиция на годината", както и престижното отличие "Сграда на годината". Година по-късно д-р Торао Токуда е удостоен с най-високото държавно отличие от президента на Р България - орден "Стара Планина І степен". 

Радина Василева, BIG5

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни