Четвъртък, 30 Юни 2022

Понеделник, 30 Ноември 2015 16:29

Само четирима лабораторни експерти отговарят за болните от СПИН

В единствената у нас Национална референтна лаборатория по ХИВ заплатата е 360 лева, научи BIG5.BG

През 2013 година четирима души напускат вкупом Националната референтна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести. Остават да работят само двама души. Причината – мизерното възнаграждение, което принуждава специалистите да живеят на заеми, научи BIG5.BG. Тяхната задача е да извършват първични изследвания за ХИВ, да потвърждават получените реактивни проби от цялата страна, както и да провеждат изследвания за ХИВ резистентност.

В момента в единствената лаборатория за ХИВ/СПИН работят едва четирима специалисти – доц. Ивайло Алексиев и три наскоро завършили магистратура биоложки. Те отговарят за всички проби от цялата страна. Единствено тук разполагат с потвърдителен тест за наличието на  ХИВ инфекция. Всички диагностицирани лица с ХИВ периодично се проследяват през няколко месеца. В националната лаборатория се диагностицират и родените бебета на майки, заразени с ХИВ. „Тук сме на границата на научните достижения, които се прилагат в лабораторната практиката. Имаме апаратурата и техниката, но често ни напускат висококвалифицирани специалисти“. Това коментира доц. Ивайло Алексиев пред BIG5.

Освен, че работата им не е безопасна и носи риск от инфектиране, изисква висока концентрация и внимание. „Когато получим проба от страната, ние я изследваме и ако резултатите са положителни, изискваме втора кръвна проба, за да бъде избегната евентуална грешка в идентификацията. Ако човекът е инфектиран скоро, се налага да го проследяваме няколко месеца, за да установим неговия ХИВ статус. Новорегистрираните се кодират, за да се запази анонимността им“. Седмично екипът регистрира по няколко новооткрити лица с ХИВ. Всяка година първични изследвания се правят на около 3000 души, от тях около 220 разбират, че са инфектирани с ХИВ. Още около 4000 изследвания се правят за вирусологично мониториране на лицата с ХИВ. Всеки ден експертите са изложени на работа с опасни инфекции и риск от заразяване, макар че използват предпазни средства и специализирано лабораторно оборудване.

Такива случаи се използват същите медикаменти, които се дават и на пациентите с ХИВ инфекция. Доста хора са преминали през този стрес и не са спали дълго време.

Доц. Алексиев работи по проблема със СПИН от 20 години, последните 12 от които в Националната Референтна Лаборатория по ХИВ. Неговите колежки взимат завидните 365 лева нето. На въпрос какво Ви задържа в лабораторията, доцентът отговори простичко: „Трябва много да обичаш това, което правиш и да го вършиш съвестно. Трябва и да имаме предвид, че това е изключително важна лаборатория, в която ние работим по много чувствителни въпроси. Екипът е единственият в страната, който отговаря за тази много специализирана експертна дейност“. И допълва: „Когато се срещаме с наши колеги на научни конгреси разбираме, че дори и на Балканите, в съседните ни страни, заплащането на експертите в нашата сфера е достойно“.

Често четиримата остават да работят извънредно, защото не успяват да смогнат с всичко в рамките на 7-часовия работен ден. Разбира се, не взимат нито стотинка за това.

Това, което  кара трите биоложки да не се откажат от въпросните 365 лева, е любовта към работата и необходимостта да натрупат професионален стаж. „Защото където и да кандидатстваш за работа, ти искат 3-5 години по специалността. В Майчин дом за подобна работа възнаграждението е около 800 лева“, казва едно от момичетата. Въпреки, че и тази сума не кореспондира на труда и отговорността, биоложките ще са благодарни и на това. „800 лева ми се виждат много пари на мен“, споделя с горчивина в гласа една от тях. Освен изследванията, четиримата консултират и пациентите и им съобщават добрите или лошите новини. „Вършим всичко, а благодарност почти никога няма…“, разказват момичетата. Едната от тях има съпруг, с когото вече искат бебе, но с тази заплата няма как да се решат.

„Всички говорят за Националния център по заразни и паразитни болести и очакват той да решава спешни въпроси свързани с инфекциите в страната, както е в нашата лаборатория или при случая с Ебола или други взривове на опасни инфекции, но никой не обръща внимание  за това, че експертите тук работят само за едната гола чест“, заключиха хората, без които страната не би могла да функционира безопасно.

Тези, от които зависи диагностиката и мониторинга на хиляди болни от СПИН и още няколкото милиона, за които рискът от заразяване никога не е изключен, са на ничия земя. Държавата, която е зависимa от тях, ги е забравила. На нея просто не й пука!

Дано тези четирима ентусиасти са здрави и продължават да вършат своята работа. Защото дори само мисълта, че и те ще се откажат, е страшна.

Радина Василева, Снимки: Калоян Сомлев, BIG5

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 30 Ноември 2015 16:29
  Илхан Кючук: Няма риск Европа да ни спре парите

  Общо 12 евродепутати от групата на либералите гласувахме „Въздържал се” по резолюцията за България, защото сме на различно мнение по някои въпроси. Ние смятаме, че констатацията на Европейския парламент, в частта за основните човешки права и свободи е правилна, но в същото време другите констатации са недостатъчно задълбочени. Ако направим паралел между доклада на ЕК, който е експертен, то по-скоро позицията на ЕП е по-скоро политическа, т.е. получи се сблъсък между лявото и дясното.

 • Понеделник, 30 Ноември 2015 16:29
  Хасан Адемов: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

  Депутатът от ДПС смята, че трябва да има детски надбавки за по-нуждаещите се

   

 • Понеделник, 30 Ноември 2015 16:29
  Корнелия Нинова: Думите на управителя на НЗОК са неадекватни

  Здравеопазването трябва да е грижа за човека, а не търговия, се посочва в позиция на лидера на БСП

   

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни