Понеделник, 15 Август 2022

Петък, 15 Май 2020 17:30

Протестът на Копейкин – във вреда или в полза на Борисов?

Моментът е удачен Борисов за трети път да каже „Връщам властта на народа, аз съм демократ“, след което да се върне пак като спасител на нацията

 

От вчера, когато се проведе протестът на партия „Възраждане“, към който се присъединиха и други недоволни от управлението граждани, във форумите се обсъждат различни хипотези по отношение какво се цели с този протест.

Макар и да бе обявен като „Национален протест „Ние сме народ! Аз излизам за нормален живот!“ – с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов“, мнозина коментатори в социалните мрежи всъщност са на мнение, че протестът реално защитава интересите на Бойко Борисов. Нещо повече – че именно премиерът стои зад него! Факт е, обаче, че той показа колко много автентичен гняв е натрупан в обществото.

И колкото и да викаха на протеста вчера „Оставка“ и „Мафия“, акцентът всъщност, огласен от най-истеричните протестиращи, бяха всякакви конспирации, които биха уплашили и най-здравомислещите: Бил Гейтс ще ни чипира чрез задължителната ваксина. Отделен въпрос е, че тя още не е създадена, не е произведена, а когато е факт, едва ли ще имаме парите за масовото й прилагане. Толкова, колкото ги имаме и за масови тестове в момента.

Има и още нещо – уж изразеното недоволство от мерките на правителството срещу коронавируса и възможността те да бъдат премахнати под натиска на народното недоволство, може да бъде повод Борисов да измоли отпускане на още финансова помощ от Евросъюза.

Колкото и да подвежда прякорът на Костадин Костадинов – Копейкин, с това, че е служител на Кремъл и изпълнява руски поръчки, след сериозния гаф с отмъкнатата партийна субсидия Костадинов е напълно зависим не от Москва, а от нашите си управляващи. След като родолюбецът не се посвени да обере собствената си партия, за да си купи луксозни имоти и кола, и бе хванат натясно, той в момента би трябвало да е готов на всичко.

Костадинов е идеалният инструмент на Борисов – хем всява допълнителна паника и страх покрай пандемията, хем корумпиран, хем кремълски агент, хем с връзки с БСП (луксозната му къща е купена с посредничеството на шефа на БСП – Варна Борислав Гуцанов).

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Ето защо Копейкин идеално помага на Борисов да се измъкне за трети път предсрочно от управлението, за да се върне отново като победител. А причини има не една. Нека все пак припомним, че Бойко Борисов не изкара нито един свой мандат в управлението си докрай.

Борисов от 1 до 4

На 20 февруари 2013 г. първото правителство подава оставка в резултат на Антимонополните протести, започнали на 5 февруари същата година в страната. И те започнаха уж спонтанно и със справедливи искания, докато не изкараха жълтопаветните красиви и умни грантаджии, които върнаха Борисов на бял кон.

На 14 ноември 2016 г. Бойко Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание след загубата на ГЕРБ на президентските избори, когато за всички бе ясно, че издигнатата от него кандидатура на безличната Цецка Цачева няма как да пребори генералския авторитет на Румен Радев.

От месеци, колкото и да ни убеждават управляващите, че ще изкарат мандата си докрай, „за да не дойдат Радев и комунистите“, колкото и социолозите да изравняват рейтинга между Борисов и Радев, в ситуация на криза управлението не може да издържи дълго време в стил „даваме едни пари“ и „намаляваме едни данъци“. Неминуемо ще се стигне и до „съобразяваме се с народа“.

Борисов има нужда от предсрочни избори по няколко причини:

Първо, в момента Бойко Борисов черпи рейтинг от страха на хората. То не бяха легла по стадиони, дефицит на черни чували за трупове. Към това да добавим и снощната изцепка на ген. Мутафчийски, че „яко ще се мре“. И страхът работи в комбинация с постоянното повтаряне, че у нас мерките са най-ефективни и затова и заразените са най-малко. Отделен въпрос е колко са тестваните. Факт е, че хиляди хора са уплашени и Борисов успешно се самопозиционира като спасител на нацията. С равен рейтинг с президента Радев и в ролята на спасител, Борисов може силен да излезе уж под народен натиск, за да изиграе идеално картите си, преминавайки директно в предизборна кампания. Всъщност, той вече я започна, сваляйки на 9% ДДС-то на ресторантьорите – тези същите, които направиха наистина голям протест в края на януари заради Горановата наредба Н-18.

Второ, Слави Трифонов също набира скорост с политическия си проект. Според социолози може да се окаже трета политическа сила. И макар партията му да е регистрирана, тя не е готова със структури, които да изнесат тежестта на изборите. Така едни предсрочни избори автоматично изхвърлят шоумена от политиката.

Трето, за да запази имиджа си на спасител, Борисов трябва да измисли повод за подаване на оставка, тъй като ако не го направи, догодина, когато са парламентарните избори, вирусът може и да е забравен, а с него – и страхът. За една година време може някой самозабравил се негов министър да сътвори чудо, нищо че Горанов винаги е готов за тази роля – да предизвиква народния гняв.

Затова сега моментът Борисов да си самогенерира недоволство е идеален: изкарваме агитките на ПФК „Левски“ – те и без друго само това чакат заради Божков и акциите; изкарваме Копейкин с родолюбци – антиваксъри, изкарваме и още някой друг сектор – няма значение кой, Горанов ще се погрижи я с идея за одържавяване на петролния бизнес, я с някой друг.

Да плашим гаргите с правителство на Радев

Колкото и да плаши Борисов, че ако се оттегли, на власт ще дойдат президентът Радев и комунистите от БСП, не е сигурно, че някой му вярва. Какво последва от служебното правителство след втория мандат на Борисов? Нищо!

За да последва, трябва да има реално разделение на четирите власти. Борисов обаче владее и законодателната (депутатите на ГЕРБ не смеят да на правят нищо без него), изпълнителната, съдебната, медиите).  

За отбелязване е, че влизайки в кампания, той ще е кандидат за депутат и като такъв ще е с имунитет, който може да бъде свален само от ЦИК, но пък ЦИК е назначен от Борисов.

Реално президентът не може с нищо да повлияе за излизането на Борисов от властта. А и може и да не пожелае, тъй като напоследък и той е обект на проверки.

Така Борисов още от днес е готов за четвъртия си мандат. Дотогава ще е превърнал опонентите си в „патерици“ – и Слави, и Копейкин може да са в парламента, но кротки – така, както направи преди това с реформатори и патриоти.

Не случайно форумите са пълни с гневни коментари за Костадинов – Копейкин: „Почти цялата софийска структура на Дай България, плюс соросоидите наляха към 300 човека на протеста на псевдо-проруската партия „Възраждане“. Кабинетът Борисов-4 ще бъде отново с Христо Иванов, като последна американска помощ, защото се очертава демократите отново да загубят изборите в Америка. Копейкин за пореден път показа, че няма никаква хигиена на контактите и договорките, а тези, които се събраха под знамената на Възраждане, просто отново бяха употребени. Честито!“.

Може и повече от 80 на сто от протестиращите вчера да са били с истинския си гняв под прозорците на властта. Но не може да подминем тъжния факт, че тази власт вече 10 години умело управлява протестите в своя полза. За да се прероди като мутирал феникс.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни