Неделя, 03 Юли 2022

Петък, 31 Юли 2020 19:37

Правителството се отказва от битката за касовите апарати

След над 2 години усилия за по-строг контрол Кирил Ананиев отменя промените в Наредба Н-18

 

 

Правителството се отказва от продължилата около 2 години и половина битка за въвеждане на по-строг контрол върху отчитането на оборотите чрез фискални устройства в търговските обекти.

В кратко съобщение на интернет страницата си Министерството на финансите обявява, че "към настоящия момент се подготвят промени в Закона за ДДС за отмяна на изискванията за СУПТО – софтуер за управление на продажби в търговските обекти". Ще се отменят въведените технически и други изисквания по отношение на софтуерите. Причината е "общественият отзвук", както и "множеството сигнали за увеличаване на административната тежест и разходите за бизнеса, които тези изисквания създават, особено в условията на пандемията от COVID-19, която постави редица предизвикателства пред икономическите оператори", съобщава Мediapool.

През февруари 2018 г. финансовото министерство за пръв път обяви, че има намерение да подмени голяма част от касовите апарати и за пръв път да вкара в регулация използваните в много търговски обекти софтуери за управление за приходите (СУПТО), които към онзи момент бяха извън всякакъв контрол. Същевременно данъчните се натъкваха на най-изобретателни методи за укриване на обороти, при които касовият апарат издава бележка, но чрез манипулация на софтуера впоследствие записите се изтриват и не стигат до НАП. По данни на агенцията укритите обороти варираха между 30% и 70%.

За повече от две години НАП и бизнес асоциациите проведоха стотици срещи, публични обсъждания и консултации за усъвършенстване на промените в Наредба Н-18. Измененията бяха отлагани многократно по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов, за да угоди на бизнеса. Едни от най-гласовитите противници на промените бяха представителите на сектора на ресторантьорите и заведенията, който е и сред най-сивите в държавата, но в последно време с лобистки натиск успя да си издейства редица отстъпки от Борисов под предлога, че е много засегнат от Covid-19.

Последно влизането в сила на промените бе отложено за 1 март 2021 г., но и тази отстъпка явно не е удовлетворила бизнеса. Затова Ананиев се е съгласил промените изобщо да не се състоят.

С това си решение само за седмица, откакто е на поста, новият финансов министър Кирил Ананиев прави отстъпление в трета голяма битка, с която бе заел предшественикът му Владислав Горанов.

 Първо, Ананиев се съгласи на отпускането на извънредни разходи от 1.2 млрд. лв. за непредвидени социално-икономически мерки във връзка с Covid-19, широко критикувани от икономистите като "пари на калпак".

Второ, новият министър не каза и дума за спорното сваляне на ДДС от 20% на 9% за поредната група стоки и услуги – бира и вино по дискотеките, фитнеси, басейни и туроператорска дейност, за която се чака наказателна процедура от Брюксел.

Отстъплението за СУПТО е третият ключов казус, по който новият министър прави отстъпление за последната седмица.

Припомняме, че Наредба Н-18 извади в началото на годината на голям протест представители на различни бизнеси. Според недоволните предприемачи има твърде неясни и противоречиви текстове, както и казуси, които могат да доведат до различни тълкувания, а това от своя страна да доведе до създаване на условия за корупция и чиновнически произвол. Фирмите твърдят, че наредбата създава допълнителна финансова тежест за легалния бизнес и най-вече за малките и средни предприятия. Те са категорични, че има изисквания, ограничаващи конкуренцията.

Паралелно с протестите Българска стопанска камара внесе във Върховния административен съд жалба срещу измененията в Наредба Н-18, подписана от 42 браншови организации и фирми. ВАС обаче отхвърли като неоснователно искането за спиране действието на наредбата, от друга страна и бившият финансов министър Владислав Горанов бе глух за предложенията на представителите на бизнеса към промените в Н-18.

Припомняме още, че реално промените по Наредба Н-18 засягат всички фирми, опериращи на територията на България, които приемат плащане в брой и използват касови апарати, софтуер за управление на продажбите (СУПТО) и интегрирани автоматизирани системи за продажба. Става дума за около 440 хил. регистрирани фискални устройства. Повече от половината от тях трябва да се подменят, а останалите могат да минат само с актуализация на софтуера. Основната цел на промените в наредбата е да се ограничи сивия сектор, тъй като от НАП са изчислили, че хазната губи около 330 млн. лв. годишно от укриване на обороти. Според представителите на бизнеса, обаче, финансовата тежест от въвеждането на Наредбата щеше да се понесе от бизнеса на светло, най-вече за малкия и среден бизнес, а не толкова от сивия сектор.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни