Сряда, 06 Юли 2022

Понеделник, 03 Август 2020 11:04

Мерките 60/40: Големи харчове със съмнителен ефект

Нaд 80 на сто от фирмите смятат схемата 60/40 за неефективна

 

Министърът на финансите започна доста сериозно да харчи, което е притеснително, заяви икономистът Димитър Чобанов по повод новите правителствени мерки за "спасяване на икономиката". Досега подходът към кризата бе доста предпазлив. Сега политиката е да се харчи, въпросът е какво ще се прави, след като се изхарчи натрупаното. Ако се върви към заеми след това, е възможно дотогава условията на финансовите пазари доста да са се влошили и финансовата ни стабилност да бъде поставена под сериозно съмнение, смята експертът. Според Чобанов голяма част от разходите, които се кани да направи властта, са неоправдани. Увеличението на заплатите, разходите за извънреден труд нямат нищо общо с пандемията, въпреки че се оправдават с нея. Единственото оправдано е заплащането на нощния и извънредния труд за работещите в МВР. На мерките трябва да се гледа по-общо - че по този начин се иска да се стимулира потреблението. Явно, потреблението в областта на бирата и виното е сериозен проблем, но Чобанов не очаквал с 50-те лева, дадени на пенсионерите, те да си купят точно бира, чийто ДДС бе намален на 9 на сто.

Закъснение

Новите мерки "за стимулиране на икономиката" като цяло се оказват закъснели, лобистки и на парче. И най-важното - създават условия не за стимулиране на бизнеса, а по-скоро за харченето на пари от еврофондовете и по конкретно - от Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), възлизаща на 1,1 млрд. лв. за сегашния програмен период, изтичащ в края на тази година. Както и бързо предоставяне на грантове на фирмите за 200 млн. лв. от Българската банка за развитие и на 500 млн. лв. за кредити и гаранции за заеми на предприятията. Наесен се очакват и други 400 млн. евро авансови плащания от еврофондовете за следващия програмен период, които също ще бъдат спешно насочени към бизнеса.

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов обяви съгласуваните с представителите на бизнес организациите антикризисни мерки, които всъщност отдавна трябваше да бъдат приложени. На практика става дума за активиране на администрацията на Министерството на икономиката по разглеждането на 27 000 заявления за финансиране на проекти по ОПИК, за да могат те да получат очакваните от месеци реални свежи пари. За целта министър Борисов е удължил работното време на управляващия орган на програмата до 22 ч. всеки ден, както и в събота и неделя. В същото време Лъчезар Борисов твърди, че за част от мерките трябват законодателни промени. По думите на министъра в следващите месец - месец и нещо трябва да има напредък в усвояването на евросредствата, от които досега е разпределена много малка част.

Новите мерки за бизнеса са закъснели, обрасли с бюрокрация, половинчати, лобистки, наложени от по-напористи съсловия и браншове, които лесно респектират премиера със заплахи за протести. Част от предложенията, представени за нови, всъщност са стари. В опита да си откупи време и да оцелее кабинетът "Борисов" вече клати дори стабилната данъчна система. Сбъдна се мрачната прогноза за ДДС - веднъж открехната, кутията на Пандора зее застрашително. След като от 1 юли бе свалена от 20 на 9% ставката за ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени, от 1 август управляващата коалиция в опит да гаси пожара на антиправителствените протести свали данъка за още куп други услуги и стоки, но далеч не от първа необходимост. С 9% ще се облагат виното и бирата. Туроператорите също ще може да се възползват от по-ниската ставка в туризма, а заедно с тях - и протестиралите преди месец транспортни фирми, които изпълняват т.нар. случаен превоз, каквито са екскурзиите. Тихомълком Валери Симеонов вмъкна в промените в Закона за ДДС и фитнес залите, след като не успя с първата порция данъчни намаления да прокара 9% ДДС и за тях.

Разчети

Липсват мотиви и разчети как новите данъчни намаления ще се отразят на хазната. Затова пък премиерът побърза да успокои, че към момента изпълнението на бюджета вървяло много добре. Даже приходите от ДДС били с 28 млн. лв. повече в сравнение с юли 2019 г. Ако това е вярно, нашите управници или трябва да получат Нобелова награда за финансови успехи в условията на коронакриза, или да си посипят главите с пепел, че толкова години не са били в състояние да преборят сивия сектор в ресторантьорството.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Част от новите "дарове" за туризма всъщност са стари обещания от предишния пакет антикризисни мерки, които досега така и не сработиха. Такива са и 55-те милиона лева субсидии за чартърни полети, на които се разчита да понапълнят с чуждестранни туристи полупразните хотели и заведения най-вече по морето. Такива са и 8-те милиона лева за ваучери за медици и полицаи да почиват в базите на НОИ и министерствата. Мерките са безнадеждно закъснели - август дойде, а с него си отива и лятото. Оценката за подкрепата на фирмите, работещи в туризма и ресторантьорството, е твърде показателна и тъжна - всички са недоволни, дори собствениците на заведения, които получиха каквото поискаха, а туроператорите даже излязоха на протести в деня след обявяването на новия пакет "спасителни" мерки. А въпросните грантове за дребни и по-големи предприятия също са елементи от пролетния антикризисен пакет. И всъщност вече трябваше да вливат финансови сили на бизнеса. В икономическото министерство имат дежурно извинение за забавянето - чакали одобрения за схемите от ЕК. Но какво пречеше чиновниците да бъдат спешени да си свършат работата и да имат пълна готовност за действие, та когато Брюксел каже "да", парите веднага да тръгват към фирмите?

Новите мерки са безсмислени и ще затруднят възстановяването, казва икономистът Георги Вулджев. Явно добавките към пенсиите целят да се стимулира потреблението, но това е последното звено от веригата. Първо трябва да се възстановят инвестициите, след това - работните места, и след това - потреблението. Затова фокусът на държавата трябва да е върху мерки, които стимулират инвестициите, а правителството прави точно обратното. Единственото обяснение за това може да бъде само едно - наближаващите избори, допълва Вулджев. Според него е разочароващо, че правителството продължава да не мисли за по-сериозно сваляне на корпоративния данък. Това би стимулирало инвестициите, което е най-важното нещо в период на криза. Особено разочароващо е, че не се обсъжда вдигането на прага за регистрация по ДДС от 50 хил. на 250 хил. лв. при положение, че това дори бе предложено от ВМРО през април. Тази мярка би била особено полезна за най-малките предприятия и със сигурност би спасила много от тях от фалит, твърди Вулджев.

Прах в очите

В БСП смятаме, че предложените социално-икономически мерки са прах в очите на хората, защото основната им цел е опит на правителството да си купи още малко време, коментира зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. Това са мерки на парче. От март тази година досега виждаме поредица от несвързани помежду си мерки, които нямат ясно определена цел - раздаване на пари в различни посоки, без да е ясно тези пари откъде ще дойдат, защото обяснението за мазнинките е малко несериозно. Още повече, че това са средства на българските данъкоплатци, каза Вигенин.

Едва 4% от фирмите в търговията и услугите са се възползвали от антикризисната правителствена мярка 60/40. Това показват данните от проучване на Българската стопанска камара, проведено в началото на май 2020 г. сред 584 управители и собственици на фирми в цялата страна. Според Вигенин бизнесът изпитва затруднения с плащането на заплати и осигуровки, а междуфирмената задлъжнялост и задълженията към държавата растат. Близо три четвърти (73%) от анкетираните са били принудени да съкратят част или целия си персонал вследствие на кризата, а 15% са намалили трудови възнаграждения. До 20 000 лв. на месец са необходимите ликвидни средства за покриване на разходите в следващите три месеца (в т.ч. заплати, осигуровки и данъци) за около 57% от анкетираните. Всяка четвърта компания се нуждае от 20 хил. до 50 хил. лв. на месец, а всяка десета - от над 100 000 лв. ликвидни средства за месечна издръжка. Малко над една трета (34%) от анкетираните очакват да възстановят бизнеса си за около година, а други 33% очакват това да се случи за повече от година. Оптимистите, които смятат, че ще успеят да се възстановят веднага след падането на извънредната ситуация, са едва 1,2%. Крайните песимисти, които не очакват да се възстановят изобщо, са 2,4%.

Само половината от участниците в анкетата са наясно с антикризисните мерки, които предлага правителството за подкрепа на бизнеса, 38% имат частична яснота, а 15% изобщо не са наясно каква помощ могат да получат за справяне с проблемите, породени от коронакризата. И ако възползвалите се от мярката 60/40 са около 4 на сто, то само други 6% планират да кандидатстват, а 8,5% се колебаят. 81,5% оценяват мярката 60/40 като неефективна. 15% от анкетираните планират да кандидатстват по някоя от мерките по линия на ББР, а 32% все още се колебаят дали да пристъпят към подобен ход. Повече от половината (53%) са категорични, че мерките чрез ББР не отговарят на нуждите им.

Намаляването на ДДС за храни и лекарства като антикризисна мярка подкрепят 86% от участниците в анкетата. Против са 5,6%, а около 9% се колебаят.

Продължаване

74% от участниците в анкетата са убедени, че е необходимо временните мерки в подкрепа на бизнеса да продължат и след края на кризата. 7% са на противното мнение, а останалите не могат да преценят. Според анкетираните (65%) най-голям ефект биха имали фискалните мерки - разсрочване на задължения до края на 2021 г., създаване на възможност за ползване на данъчни облекчения, освобождаване от плащане на част от патентен данък или местни такси. Над една пета (22%) очакват специфични за отделни отрасли мерки. Например ваучери за туристически услуги, временна финансова помощ за фирмите от сектора, намаляване на ДДС за определени стоки и услуги и др. Почти половината от отговорилите (48%) декларират, че кризата не е довела до увеличение на задълженията им към други фирми, но 45% са на обратния полюс - техните задължения са се увеличили с до 100 000 лв. Между 100 и 200 хил. лв. ръст на задълженията декларират 5,5%, а 1,7% са анкетираните, които имат над 200 000 лв. ръст на задълженията към контрагенти. Подобно е положението със задълженията към държавата. 45% нямат задължения към държавата, 48% обаче са с до 50 000 лв. ръст на задълженията вследствие на кризата, 5,5% - между 50 и 100 хил. лв., а над 100 хил. лв. дължат 1,4%.

Резултатите от подробното допитване до бизнеса са очаквани и логични. През последните месеци почти нямаше ден, в който на целокупното общество да не се внушаваше колко много правителството се грижи за бизнеса. В крайна сметка обаче философията на "грижите" бе обяснена от бившия финансов министър Владислав Горанов, който предупреди, че никой не трябва да очаква властта да хвърля пари от хеликоптер по площадите. Това, преведено от език "Пунта Мара", означава, че предприемачите трябва сами да се оправят на принципа "Пари нема - действайте".

източник: "Дума", автор Евгени Гаврилов

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни