Четвъртък, 30 Юни 2022

Вторник, 04 Август 2020 09:04

Валери Симеонов се сдоби с две министерства

Министерството на икономиката и Министерството на туризма на практика са под влиянието на зам.-председателя на Народното събрание и коалиционен партньор на ГЕРБ, който вече има готов списък от фирми на негови хора, които ще получат грантовете, отпуснати от Брюксел

Въпреки, че преди близо две години Валери Симеонов подаде оставка като вицепремиер по икономическата и демографската политика, управлението на коалицията видимо не може без него. Преди две години едва ли някой му повярва, когато, подавайки оставка заради груби обиди към майките на деца с увреждания, заяви: „Не ми е детската мечта да съм вицепремиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя“.

Валери Симеонов обаче нищо не загуби, дори напротив: смени поста на вицепремиер с поста на заместник председател на парламента, а неговото място в правителството бе заето от близката до сърцето му шефка на политическия му кабинет Марияна Николова.

Отдавна мечтаният туризъм – възможност за усвояване на милиони

От 24 юли Николова, освен вицепремиер, е и министър на туризма – икономически сектор, към който Валери Симеонов отдавна има нескрит интерес.

Няколко са внесените от него законопроекта, отразяващи се пряко или косвено върху сектор туризъм: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за туризма; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта; Законопроект за изменение на Закона за здравето; Законопроект за изменение на Закона за данък върху добавената стойност; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Като народен представител Валери Симеонов е и член на Комисия по икономическа политика и туризъм. Така и туризмът, и икономическата политика на държавата са под контрола на Валери Симеонов както чрез законодателната, така и чрез изпълнителната власт.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Днес излезе новината за отпускане на 10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от Covid-19. Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август, съобщи премиерът Борисов в присъствието на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и на министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Всъщност, част от новите "дарове" за туризма всъщност са стари обещания от предишния пакет антикризисни мерки, които досега така и не сработиха.

И още няколко милиона от Министерството на икономиката

„Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да отидете и да договорите с министъра на икономиката“, уточнява Борисов по повод отпуснатите пари за туризма.

И тук стигаме до другата марионетна фигура на Валери Симеонов – новоназначеният министър на икономиката Лъчезар Борисов, чрез когото вицето напълно обсебва Министерство на икономиката – и без друго отредено за патриотите в управляващата коалиция.

Почти публична тайна из коридорите на министерството е, че Лъчезар Борисов се отнася към Валери Симеонов като към гуру и му приготвя чрез схеми близо 10 милиона лева под формата на грантове.

Според служители на икономическото ведомство безвъзмездната помощ за различни компании е между 100 и 200 хиляди лева и Валери Симеонов вече е приготвил списък с близки до него фирми, на които смятал да раздаде грантовете.

Икономическите мерки в „ресорите“ на Симеонов – прах в очите на бизнеса

Гръмко обявеното от правителството и в частност от двете министерства под опеката на Валери Симеонов за спасяване на бизнеса, всъщност се определя от самия бизнес като крайно закъсняло и крайно неефективно.

Сега в Министерството на икономиката ще се работи по стахановски извънредно (не случайно се гласуваха промените в Кодекса на труда за извънредния труд), за да се получат още едни пари към заплатите на разглеждането на над 27 хиляди подадени заявления от компании за финансова помощ. Възниква логичният въпрос: защо чак сега и защо досега получавахме само дежурното извинение на чиновниците, че чакали одобрения за схемите от ЕК. А не можеха ли управляващите, които твърдят, че ще счупи държавата без тях, да впрегнат огромния административен апарат, който са назначили, да си свърши работата и  когато Брюксел каже "да", парите веднага да тръгват към фирмите?

И анкети сред най-засегнатите компании, и мнения на икономически анализатори сочат, че 80 на сто от фирмите смятат схемата 60/40 за неефективна, закъсняла, а мерките лобистки и на парче.

Икономистът Димитър Чобанов заяви по повод мерките за "спасяване на икономиката", че министърът на финансите е започнал да харчи доста сериозно, което е притеснително. „Досега подходът към кризата бе доста предпазлив. Сега политиката е да се харчи, въпросът е какво ще се прави, след като се изхарчи натрупаното. Ако се върви към заеми след това, е възможно дотогава условията на финансовите пазари доста да са се влошили и финансовата ни стабилност да бъде поставена под сериозно съмнение“, смята експертът и подчертава, че голяма част от разходите, които се кани да направи властта, са неоправдани.

И най-важното - създават се условия не за стимулиране на бизнеса, а по-скоро за харченето на пари от еврофондовете, възлизащи на 1,1 млрд. лв. за сегашния програмен период, изтичащ в края на тази година. Както и бързо предоставяне на грантове на фирмите за 200 млн. лв. от Българската банка за развитие и на 500 млн. лв. за кредити и гаранции за заеми на предприятията. Наесен се очакват и други 400 млн. евро авансови плащания от еврофондовете за следващия програмен период, които също ще бъдат спешно насочени към бизнеса. Разбирай преди всичко туризма като най-засегнат бранш.

Когато Борисов обяви рокадата в кабинета, с която искаше да намали напрежението на протестите, мнозина се питаха какво прави Валери Симеонов до него. Толкова ли влиятелен коалиционен партньор е, че без да е част от кабинета, се явява на брифинги в Министерски съвет. Двете ключови министерства за разпределение на евросредствата за кризата, начело на които застанаха негови верни хора, дават отговор. Затова и толкова яростно управляващите са се вкопчили във властта и са слепи за всякакви мотиви на протестиращите. Просто става въпрос за едни пари. За морал и патриотизъм тук явно няма място, въпреки думите, които се крият зад абревиатурата на партията на Валери Симеонов.

BIG5

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни