Неделя, 03 Юли 2022

Четвъртък, 13 Август 2020 09:07

С какво предложение ще се спаси Борисов?

Спряганият вариант за въвеждане на мажоритарен вот е малко вероятен

Днес премиерът Бойко Борисов е повикан в парламента за изслушване по искане на БСП. Из политически кръгове се спрягат много възможни варианти за бъдещите действия на премиера – най-вече поради липсата на последователност и постоянство в политическите му решения.

Един от вариантите е Борисов да поиска всеобщ мажоритарен вот срещу оттегляне. Възможно ли е това, обаче?

Първо, това изисква процедурно време – време, от което той и без друго има нужда, за да не се стига до служебно правителство, с което ГЕРБ плаши народонаселението. За промяна на избирателната система е нужно да бъде променен Избирателният кодекс. Второ, управляващата партия и сателитите ѝ в коалицията едва ли имат полза от мажоритарни избори, тъй като става въпрос за избор на личности, а при авторитарното управление на ГЕРБ личността е само една – Бойко Борисов.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Според информация на „19 min“, вариантът с внасянето на мажоритарен вот в Избирателния закон отпада. Това е потвърдил самият Борисов пред медията.

Нека все пак да не забравяме, че в два поредни парламента управляващите не веднъж са разигравали темата с мажоритарното гласуване. В последните години то е приоритет в политическото говорене на Слави Трифонов и сценаристите му. Така ГЕРБ си присвоява основно тяхно искане, особено след социологическите прогнози за почти равен резултат на партията на Слави с ГЕРБ.

От друга страна мажоритарното гласуване може да превърне в анклави районите с преобладаващо и компактно турскоезично население, което пък крие огромен риск от етнически конфликт.

Какъвто и вариант да обмисля Борисов, ключовият момент е време.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни