Четвъртък, 30 Юни 2022

Понеделник, 31 Август 2020 19:27

Калин Тодоров: Борисов доизтръсква хазната, чака ни тежка зима като при Луканов и Виденов

Писателят е категоричен, че ГЕРБ няма моралното право да пише нова Конституция

Стремежът на ГЕРБ да се задържи на власт на всяка цена вещае лоши дни както за управлението, така и за страната – ако те продължават така ни чака някаква симбиоза между Лукановата и Виденовата зима. Това коментира в ефира на Дарик Радио писателят и журналист Калин Тодоров.

Калин Тодоров е категоричен, че ГЕРБ няма моралното право да пише нова Конституция. Според него една от причините протестите да загубят част от енергията си е липсата на подкрепа от страна на Запада.

Последна книга на Калин Тодоров „Зад завесата на демокрацията“, заедно с предишните две – „Зад завесата на прехода“ и „Зад завесата на соца“, оглавява читателските класации на големите книжарници в страната вече три седмици.

Раздават се пари на калпак, но без актуализация на бюджета

Калин Тодоров коментира, че е очаквал властта да прояви здрав разум и да се тръгне към предсрочни избори. „Опасявам се, че ако те продължават да упорстват по този начин и след 2 септември, мисля че ни чака някаква симбиоза между Лукановата и Виденовата зима. Защото г-н Борисов с неистовото си желанието да остане на власт, доизтръсква хазната и ние ще се изправим в лицето на зимата с изпразнен държавен бюджет. Така поне ми се струва“, прогнозира писателят и журналист.

По думите му е крайно тревожно раздаването на пари на калпак по всякакъв повод и то без актуализация на бюджета, която би показала реалното състояние на финансите на държавата.

ГЕРБ няма морално право и капацитет да пише нова Конституция

ГЕРБ няма морално право да се опитва да прави нова Конституция, защото те от години не я спазват, както не спазват редица закони, подчерта Калин Тодоров. Първо ГЕРБ представлява не повече от 15 процента от гласоподавателите, освен това те нямат и експертен потенциал да го направят, допълни той.

Тодоров напомни, че Конституцията на една държава и Великото народно събрание са изключително сериозни неща и не могат да бъдат използвани за тактически прийоми и отклоняване на общественото внимание.

Западът с лицемерна роля за протестите в България

Протестът събра различни хора, защото не беше политически и граждански – целта му не беше да излъчва алтернатива, а да разруши статуквото, коментира още Калин Тодоров.

Според него обаче лицемерната роля на Запада, който не е подкрепил дори символично протестите е водещата причина недоволството на улицата да загуби част от енергията си.

„В Беларус, където се развиват подобни разбира се много по-сериозни процеси, отколкото тук – но там целият Западен свят скочи като един да защитава протестиращите от Лукашенко. А тука вече два месеца Западът се прави, че нищо не се е случило – това за мен е крайно лицемерно. А ние знаем и си даваме сметка до голяма степен, че нещата на България винаги са се решавали отвън. Протестът отстоява ценностите на Западния свят, но Западът не го подкрепи и според мен това е основната причина защо недоволството загуби част от енергията си“, обясни Калин Тодоров пред Дарик Радио.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни