Вторник, 05 Юли 2022

Вторник, 01 Септември 2020 13:24

„Евроактив“: Българите искат ЕК да спре финансирането на мафията

„Спрете да финансирате нашата мафия“, пише върху плакати, издигнати пред представителството на Европейската комисия в София.

В понеделник беше 54-ият ден на уличните протести, в които българите настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор на страната Иван Гешев, пише в днешния си материал „Евроактив“.

Хиляди българи всеки ден призовават от улицата Борисов и Гешев да подадат оставки заради необузданата корупция на високо ниво, която отслаби държавните институции и облагодетелства могъщи бизнесмени. Масовото мнение за Гешев е, че е пристрастен и негоден за заемания пост.

Winbet – победата е емоция! (18+)

„Това е протест с много символи и можете да видите нашите плакати. Ние се представяме за строителни работници, които са спрели да работят по програмата на ЕС „Фасадна демокрация“, обясни Павел – един от протестиращите, пред бТВ.

Това означава, че ЕС като наш партньор, както и ние самите, трябва да отворим очите си за всички лъжи наоколо и за действителната същност на демокрацията в България, каза той.

Мнозинството от българите подкрепят протестите. Същото може да се каже и за ЕС. Но много българи смятат, че парите на Европейския съюз се използват най-вече, за да пълнят джобовете на управляващите, а не изпълняват основната си функция – създаване на кохезия и и че те не изпълняват основната си задача: да създадат сплотеност и полза за нуждаещите се, пише изданието.

Напоследък всеки ден протестиращи се насочват към една от институциите в страната. Този път това беше сградата на представителството на ЕС в България.

„Този път протестът беше с европейска насоченост, за да постигнем медиен ефект и реакция“, споделя Павел.

На един от плакатите на протестиращите има надпис: „Оперативна програма „Фасадната демокрация краде вашето бъдеще“ Бенефициент: ГЕРБ и коалиционните партньори“.

ГЕРБ е управляващата партия на Борисов (член на ЕНП), а неин коалиционен партньор са Обединените патриоти, състоящи се от крайнодесни популисти.

Но най-важната новина по време на 54-ия ден от протестите дойде от етническата турска партия Движение за права и свободи (ДПС), която обяви, че няма да подкрепи инициативата на Борисов за стартиране на процес за създаване на нова Конституция.

Според проучване на общественото мнение от понеделник, мнозинството от българите смятат, че България не се нуждае от нова Конституция и че Борисов е направил този ход, единствено за да печели време и да не се налага да подава оставка преди редовните избори през пролетта.

Партия ДПС официално е в опозиция, но поддържа топла връзка с ГЕРБ на Борисов. Решението дойде като бомба и накара лидерите на протестите да заявят, че от този момент нататък Борисов няма друг избор, освен да подаде оставка.

Всъщност Борисов се нуждаеше от гласовете на ДПС, за да задейства процеса за създаване на нова Конституция, за което се изисква мнозинство от 161 депутати от 240-местния парламент. Борисов и неговите съюзници контролират малко над половината от 240-те народни представители.

Опозицията призова към по-масов протест днес.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни