Неделя, 03 Юли 2022

Неделя, 27 Септември 2020 10:55

Шаренкова: Повече не може да се разминават политическо говорене и политически действия в БСП

Изказване на проф. Светлана Шаренкова пред 50-ия конгрес на БСП 


Фундаменталният въпрос в политиката е:
ОТ ЧИЕ ИМЕ И В ЧИЯ ПОЛЗА УПРАВЛЯВАТ ПАРТИИТЕ? Въпрос, който те бързо се забравя когато дойдат на власт.
Този дебат винаги е бил актуален за българските социалисти и той трябва да продължи. Защото такъв е заветът на Димитър Благоев: Когато в една партия спре теоретичния си дебат, тя умира!


Отговорите през последните 30 години на въпроса „Чия партия е БСП?“ бяха различни – на хората на труда, на пенсионерите и социално слабите, на малкия и среден бизнес, на интелигенцията.


Бяхме припознавани като партия на миналото и на „червените куфарчета“. А заради необясними комплекси или задкулисни договорки, без особена съпротива Народното Събрание прие абсурдния закон, вкъщност Декрет, обявяващ „комунистическия режим за престъпен“!? Закон отричащ всички достижения на нашата партия във времената на социалистическо строителство. Закон, който задължително трябва да бъде премахнат когато БСП спечели изборите.


Но, наред с това, в решителни моменти БСП се доказваше като най-демократичната и модерна европейска партия.
Това показахме на 12 септември с прекия избор за председател.

За първи път в историята на партията, той премина с много трудности, но мобилизира партийните членове и доказа жизнеността на социалистическата идея и силата на пряката демокрация. Ние трябва да се гордеем със своята партия и с прякия избор, който даде рестарт на процесите на промя на на политическата система в държавата.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)


Изборът, признат от опоненти и български и чужди партьори, бе оспорван и дори саботиран от някои вишестоящи социалисти. Те не спазиха Устава, излъгаха доверието на съратниците си и продължиха публично да го оспорват и след 12 септември.

 

Затова поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери сили и достойнство да протегне ръка на Корнелия Нинова в името на единството и бъдещето на партията.

 

В същото време не мога да разбера Сергей Станишев, който демонстративно излезе когато Нинова излагаше политическия си доклад пред Конгреса, вместо да участва в идейните дебати за бъдещето на партията, която го е излъчила на високите европейски постове, които заема.
Защо казвам това? Защото тук се съдържа отговорът на въпроса „Чия партия е БСП?


Ние сме партия с идеология и политики, които са в интерес на нашите избиратели. На колективната воля на партийните членове - хора на идеите и ценностите. Идеите на социализма, ценностите на силна социална, социалистическа и суверенна държава, на върховенството на закона, на морала, на българското родолюбие и традиции.


Да, възможно е да си социален по възгледи и консервативен по отношение на изконните национални традиции. Който не вярва да прочете отново внимателно Манифеста на Маркс от 1848 г. и модерните съвременни философи.


Консервативния социализъм е част от българския национален характер и от генетичният код на БСП като държавостроителна партия. Впрочем, докато Европа и светът се тресат от кризи, се вижда, че това е възходящият идеен тренд в развитите демокрации.


Друга ценност на партията е дружбата с Русия - приятелска, славянска, православна. Заедно бяхме на Шипка, в битката срещу фашизма, заедно изграждахме социалната държава през ХХ век. Ние държим на нашите специални отношения с Русия, защото това е национална кауза.

 

И като социалисти никога няма партизираме русофилството, така както в днешните смутни времена се опитват да сторят провалени политици. Защото Русия е в нашите сърца и никой не може да я приватизара.
Нашият ясен европейски избор и не пречи на отношенията ни с Русия, с приятелски и модерен социалистически Китай.

 

С балканските ни съседи. Днес светът е многополюсен и ние трябва за защитаваме националните си интереси отворени към различните геополитически и цивилизационни центрове.


Именно такъв мандат за провеждане на социалистическа, патриотична и русофилска политика са възложили социалистите на своите представители.


Това не е въпрос на каприз или конюнктура - не е „концерт по желание“. Това е директен мандат от Конгреса. Въпрос за политическото представителство и лоялност на избраните от БСП общински съветници, национални и европейски депутати, кметове, президент, а вярваме скоро и правителство и премиер.


Не е морално да си издигнат или подкрепен от БСП, а после срамежливо да се дистанцираш или да гледаш към партията с високомерие.
Политическото говорене и политическото действие в БСП повече не може да се разминават! Това е гаранция за връщане на доверието в партията!

 

Да сложим край на социалдемократическото шикалкавене, на задкулисните договорки, на безпринципността и лицемерието, на многоговоренето и нищо правенето! Ние сме социалисти и сме длъжни да спазваме Устава, Програмата и политиките на БСП.


И тук не става въпрос за репресии, за изключване или „рязане на глави“ - чухме подобни обвинения към Корнелия Нинова през последните дни. Убедена съм, че това няма да се случи!

 

Просто всеки един от нас трябва да спазва социалистическата етика и морал и да защитава общите решения и политики.


Нужен ни дебат за уставни демократични форми на отчет и контрол на всеки социалист издигнат на публичен пост. И то от ниво основна партийна организация. Така всеки социалист ще има своя глас за формиране на политиката на БСП и само така, ще върнем доверието вътре в организацията.


Другари, днес залогът пред БСП и България е голям.
Днес е време на единение! На БСП и левите и демократични сили, защото мисията е Промяната за България и възраждане на социалната държава!

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни