Понеделник, 28 Ноември 2022

Вторник, 06 Октомври 2020 13:01

"Чак когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган"

Асад обвини Турция за конфликта в Нагорни Карабах

 

 

Президентът на Сирия Башар Асад обвини турския лидер Реджеп Ердоган в разпалване на конфликта между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах. Асад предупреди, че Анкара изпраща бойци в региона, съобщава "Ройтерс".

Турция, близък съюзник на мюсюлмански Азербайджан, отрича да изпраща наемници в конфликта.

В интервю за РИА Новости сирийският лидер посочи с пръст Ердоган, който изрази солидарност с Азербайджан и отхвърли международни усилия за спиране на огъня.

"Той (Ердоган) подкрепя терористи в Либия и е основният подстрекател и инициатор на конфликта в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения", каза Асад. Според него екстремисти от Сирия са изпратени в Карабах.

Преди дни и френският президент Еманюел Макрон обвини Турция, че изпраща сирийски джихадисти в конфликта между Баку и Ереван.

"Дамаск може да потвърди това", подчерта президентът на Сирия, като има предвид изпращането на сирийски наемници в Карабах.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени и у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни. За пореден път е била атакувана столицата на Нагорни Карабах - Степанакерт, където се е стигнало и до спиране на тока, както и други градове в района. От Баку пък обвиняват Армения за атаката срещу азербайджанския град Ганджа. Във видеа от 330-хилядния град, публикувани в интернет, се виждат разрушени къщи, пише "Дойче Веле".

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията. Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието. Според него, еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан". Според Пашинян, Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни