Понеделник, 29 Май 2023

Събота, 10 Октомври 2020 11:29

Защо „Майкрософт“ избра Гърция, след като е имало интерес към България и имаме много по-добри IT-кадри

Добромир Иванов коментира пред „Дарик радио“ решението на „Майкрософт“ като „шамар“ за страната ни на фона на претенциите да се превърнем в „Силициева долина“ на Балканите и Европа

 

Сините карти за ИТ-специалисти в България се издават по изключително тромава процедура, която отнема повече от половин година, докато в Западна Европа за това са нужни от няколко дни до две-три седмици. Това каза в интервю за Дарик председателят на Българската старт-ъп асоциация /BESCO/.

Той напомни за големия глад за кадри дори и в България и усилията на сектора в страната ни да се създаде по-добра среда за високотехнологичните компании.

Добромир Иванов коментира решението на „Майкрософт“ от тази седмица да избере Гърция за нов регионален център за данни, което според него е „шамар“ за страната ни на фона на претенциите да се превърнем в „Силициева долина“ на Балканите и Европа.

Междувременно в студиото на „Дарик“ вицепрезидентът Илияна Йотова потвърди, че по време на срещата й в централата на „Майкрософт“ в Сиатъл преди две години с вицепрезидента на компанията Ерик Хорвиц е имало реална заявка страната ни да бъде регионален център.

Изглежда, че "Майкрософт" не е бил приоритет за нас

„Последните няколко години правителството упорито говори по конференции, че сме IT-хъб, че сме „Силициева долина“ на Балканите, на Европа – и в следващия момент около нас се случва много голяма сделка, за която ние разбираме странично от медиите. И то сделка, която на пръв поглед изглежда такава, за която България има потенциала да се бори“, коментира за Дарик председателят на Българската старт-ъп асоциация.

По думите му в България имаме много добри IT-кадри, по-добри заплати, по-конкурентни цени на тока, климатът ни е по-добър за такъв тип центрове. „В следващия момент ние не просто не сме избрани, но някак си не изглежда да сме се борили до последно – изглежда сякаш това просто не е било приоритет и ни е подминало“, отбеляза Добромир Иванов.

С уговорката, че не е запознат с детайлите по сделката на Майкрософт с Гърция, Добромир Иванов коментира че производството в 21 век не са домати, не са стъкла или врати, а е свързано с високите технологии на първо място. И подчерта, че темата е фундаментално важна, защото е показателна както за работата на институциите в България, така и за нивото на БВП на страната.

Той смята, че вероятно правната рамка в Гърция е по-стабилна, а комуникацията с институциите по-лесна . Нещо, което е сериозен проблем в България.

Институциите не работят, повече от 6 месеца отнема да вкараш кадри

„Нашите институции просто не работят, чужди езици понякога не се говорят, бавят се отговори на имейли – има чуждестранни компании, които са ми казвали, че са писали до България и никой не им е върнал отговор“, коментира Иванов. Който напомни, че Гърция няма толкова много и добри кадри. Но не е толкова важно дали ги имаш или нямаш, а дали имаш законодателство, което ти позволява да вкарваш кадри в страната.

„В България нашите сини карти, които трябва да помагат за това нещо, на практика не работят. Ние издаваме по 100 сини карти на година, при глад за десетки хиляди програмисти, които трябва да влязат тук. Защото нашата процедура отнема между пет и осем месеца и е болезнено тромава и неработеща. А процедурите например в Западна Европа траят от няколко дни до две-три седмици, за да вкараш човек“, обясни Добромир Иванов.

Репутацията на страната и сигурността за бизнеса също са проблем

Освен правната рамка е важна репутацията на държавата и чувството за сигурност, когато правиш бизнес, напомни още той. „Това, което се случи последните месеци покрай скандалите с „Осемте джуджета“, с „Хиполенд“ – тези неща всяка сериозна компания ги проучва и ги вижда“, коментира Иванов.

От сектора алармираха, че не само не успяваме да привличаме инвестиции, но вече губим и част от създадените у нас компании от българи, които се регистрират в други държави и така губим възможността да се възползваме от този ресурс. Което ни обрича на това ниво на бедност.

Въпреки, че са създадени от българи, те стават вече холандски, английски, американски компании, но не и български, просто защото тук условията за бизнес не са добри“, каза още председателят на BESCO.

Вицепрезидентът: В Сиатъл имаше интерес към център в България

В студиото на Дарик вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи, че е имало реална заявка страната ни да бъде избрана за регионален център на Майкрософт – знак, който е даден по време на нейна среща с ръководството на компанията в Сиатъл преди две години.

„Бях там по покана на българите в Сиатъл и имах среща с вицепрезидента на „Майкрософт“. Знаете ли колко драго ми стана, когато той ми каза, че водещите специалисти в Сиатъл са българи. И когато си говорихме, той каза, че и заради тях те обсъждат възможността такъв център, какъвто сега се създава в Гърция, да се създаде в България“, коментира тя темата в рамките на свое интервю в предаването на Дарик „Реактивно“.

„Имаше реална заявка за това – това беше една от новините, които ние донесохме тогава. За да станем свидетели сега, две години по-късно, че този център няма да е в България, а ще е в Гърция. Всички неща, както каза този млад човек се гледат през лупа и се преценяват“, допълни тя.

източник: darikradio.bg / Дарик Радио

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни