Вторник, 05 Юли 2022

Сряда, 19 Октомври 2016 16:00

"Нормандският формат" крие истинската цел на срещата в Берлин

На 19 октомври в Берлин ще се състои среща на "нормандската четворка".

Меркел и Оланд се нуждаят от среща с Путин, за да говорят не за Украйна, а за Сирия. Съвсе не е сигурно обаче, че руският президент ще се срещне с тях. И още по-малко вероятно е, че европейските лидери ще постигнат нещо, особено като се имат предвид неприятелските стъпки на Европа срещу Русия и лично срещу Путин в последно време.

Несигурната берлинска среща на високо ниво в „нормандски формат" все пак ще се проведе на 19 октомври. Участието си потвърди и президентът на Русия. Официалните коментари на Кремъл са твърде скептични относно срещата - "ще бъде вечерно, даже не еднодневно, а вечерно работно посещение".

Очевидно, за организаторите на събитието най-сложната задача е била да убедят Путин все пак да лети до Берлин. Може само да се предполага какви трикове е трябвало да приложи германското външно министерство, за да получи неговото съгласие. Въпреки че на-вероятно е изиграл роля фактът, че германският министърът на външните работи последователно заема позиция за подобряване на отношенията с Русия и намаляване на конфронтацията.

През миналата седмица Кремъл демонстрира публично съмнение за необходимостта от срещата. Телефонният разговор на Путин, Меркел и Оланд на 12 октомври не даде никакви резултати. След това, и Песков, и лично Путин отговоряха уклончиво относно перспективите за срещата на върха: теоретично Русия е „за“, но е необходима подготовка, която да направи тази среща смислена.

Причината за такава позиция на Русия е проста. Действията на Киев откровено не внушават надежда за постигане на някакви резултати.

На 15 октомври Петро Порошенко посети зоната на военните операции в района на Донбас и заяви, че "засега няма да бъде изпълнен пакета за сигурност. Украйна няма да участва по-нататък в политическия процес". По същество с това той отказва да изпълнява украинската част от Минските споразумения и именно така оцени думите на украинския президент Владимир Путин. Ситуацията се утежнява от сериозното напрежение на фронтовата линия в последните дни.

От февруари 2016 е определено видим за всички страни основният проблем: Киев не иска (а отчасти и не може) да изпълнява задълженията си по споразуменията в Минск.

Най-вероятно с това е свързано демонстративното равнодушие и песимизъм на Кремъл към планираната среща. Москва е наясно, че това ще бъде още една безсмислено преливане на вода и загуба на време.

Едва ли Германия и Франция не са наясно с реалностите и имат някакви илюзии за срещата. Тогава за какво става дума? Защо те толкова усърдно и последователно настояват да се проведе срещата?

Отговорът е очевиден: те искат срещата не заради Украйна.

В момента, най-"горещата" международна тема е Сирия.

Германия и особено Франция крайно емоционално, даже болезнено, реагираха на събитията в Алепо. Използват се всички възможности, за да се притисне Русия. Личната среща с Владимир Путин е много важна. Не случайно посещението на Путин в Париж за откриването на Руския духовно-културен център се провали поради това, че французите искаха да съсредоточат общуването на президентите изцяло върху сирийската тема.

Всъщност, Европа и не крие интереса си. За плановете на Меркел и Оланд да обсъдят Сирия с Путин, в прав текст заяви френският външен министър.

Но как ще се срещнат техните планове с намеренията на Путин е големият въпрос. Във всеки случай, засега говорителят на руския президент заяви, че целта на срещата единствено е обсъждането на Украйна и Сирия не е в дневния ред.

Франция и Германия са явно са с надеждата, че основният разговор в Берлин ще е не за Украйна, а за Сирия. Съмнително е, че и тези разговори ще бъдат по-продуктивни, предвид недружелюбната позиция на Европа към Русия, включително проваленото пътуване на Путин в Париж.

Ако се намирате в зависимост от добрата воля на другия, не трябва демонстративно да му правите гадости.

vz.ru/

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни