Неделя, 03 Юли 2022

Вторник, 25 Октомври 2016 15:10

The Wall Street Journal: Ако стане президент, Хилъри Клинтън ще отърве Германия от несигурността

Авторът Джон Винокур посочва, че от комюникето за срещата на върха на ЕС е било премахнато споменаването за санкциите или за руснаците, върху които те могат да бъдат наложени.

В средата на октомври някакъв социологически център съобщи, че 90% от германците искат следващият президент на САЩ да стане Хилъри Клинтън, а 4% биха предпочели Тръмп, пише наблюдателят на The Wall Street Journal Джон Винокур.

Според автора, ако г-жа Клинтън спечели изборите, резултатът от това проучване на общественото мнение в Германия трябва да "насърчи твърдото й отношение към Русия и открито излагане на тази нагласа при разговорите с канцлера Меркел - лидер на страната, която е най-важният съюзник на САЩ".

"Степента, в която ЕС и ключовият му член Германия са далеч от какъвто и да е твърд отговор на жестокостта на Русия в Сирия или някъде другаде, беше демонстрирана миналата седмица, когато ЕС заяви, че "се разглеждат всички налични възможности, ако зверствата, които се провеждат в момента, продължат" пише още авторът.

Винокур посочва, че от комюникето за срещата на върха на ЕС е било премахнато споменаването за санкциите или за руснаците, върху които те могат да бъдат наложени.

Авторът посочва също, че на срещата на Путин с Меркел в Берлин е присъствал Владислав Сурков, на когото е забранено влизането в ЕС след присъединяването на Крим. "Такава уплашена Германия отслабва стабилността на фона на неефективността на Европа" се казва в статията.

Според автора, г-жа Клинтън е наясно с относителната несигурността на положението на Меркел като канцлер, но тя може да я призове към действия, които "ще символизират връщането на Германия към най-добрите й инстинкти". Става дума не за агресивност, а за политическа позиция.
„Г-жа Клинтън трябва да призове канцлера да се откаже от строителството на газопровода "Северен поток-2", обяснява авторът. "Европейските критици наричат проекта опасен и политически инспириран, тъй като "Северен поток-2 " ще увеличи неимоверно зависимостта на Европа и Германия от природен газ от Русия" счита Винокур.

Като държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреждава, че контролът върху Русия за енергийните доставки за Европа е "предизвикателство, което ние игнорираме на свой собствен риск".

"Християндемократът Норберт Рьотген, председател на комисията на Бундестага по въпросите на външните работи ми каза, визирайки обвързването на "Северен поток-2" с отвратителното поведение на Русия в Сирия: "Това, което е нужно е трансатлантически рестарт, който ще помогне да се преосмисли подходът на Германия и САЩ към агресивната Русия " пише авторът.

Но Меркел, според него, смята газопровода за частен търговски проект. Германските социалдемократи се застъпват за строителството на "Северен поток-2" и Меркел не противоречи.
Но може би Хилъри Клинтън, ако стане президент, ще реши, че борбата срещу руския контрол върху енергията в Европа може да почака? "Това ще е тест за надеждност. За да го премине, г-жа Клинтън трябва да каже на г-жа Меркел и на 90% от германците, които подкрепят кандидатурата й в борбата срещу Тръмп, че те не могат да позволят на Путин да насочи приходите от новия износ на енергия, за финансиране най-заветните руски деструктивни цели (а Русия, разбира се, ще се стреми към фактическата неутрализация на Германия)" заключава в материала си Винокур.

Превод: BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни