Петък, 01 Юли 2022

Сряда, 26 Октомври 2016 17:28

Експерти в книжната индустрия са класирали най-популярните книги в света

За любителите на четенето книгата все още е най-добрият подарък.

Такива хора прекарват вечерта не пред екрана на компютъра или в клуб, а под топлото одеяло на дивана с любимата книга. Ето топ 10 на най-популярните книги, които са били преиздавани многократно и ще бъдат преиздавани още не веднъж.

На върха на ретинга е книгата "451° по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, издадена през 1953 г. Романът-антиутопия описва общество, изгарящо всички културни артефакти, които предизвикват човека да мисли. В измисления свят на Бредбъри е разпространена масова култура, а главният му герой е пожарникарят Гай Монтаг, който изгаря книгите и е убеден, че работата му е в полза на цялото човечество.

Екранизираният много пъти и обожаван от чужденците роман на Михаил Булгаков "Майсторът и Маргарита" е на второ място. Ценителите на световната литература смятат тази книга за най-значимата в литературата на целия XX век. Руският, а по-късно и съветски писател Михаил Булгаков пише "Майсторът и Маргарита" в продължение на много години, почти до смъртта си.

Трети в рейтинга е романът на Ерих Мария Ремарк "Трима другари". Романът разказва историята на трима млади приятели, чийто живот е променен от войната. Героят на Ремарк, Роби, среща красиво момиче Патриция и любовта им се развива на фона на общоевропейската криза.

Най-знаменитият, може би, роман на Оскар Уайлд - "Портретът на Дориан Грей" - също е в този списък. Книгата многократно е забранявана и изземвана от пазара, докато авторът е жив. Историята на неостаряващия Грей създаде общоевропейски култ към вечната младост и здраве.

Прекрасната повест на Антоан дьо Сент-Екзюпери "Малкият принц" е на пета позиция. В оригиналното издание авторът е и художник-оформител, смятайки че всички възрастни са дълбоко в себе си все същите деца.

Шестото място е за най-продавания роман на Лев Толстой "Анна Каренина". Въпреки че последната екранизация на любовната история на Анна и Вронски бе осмяна в родината на автора, тази година холивудски продуценти съобщиха за нов опит да се направи филм по романа.

Джейн Остин пише романа "Гордост и предразсъдъци" преди много години, но неговата популярност не е намаляла досега. Експертите по книжния пазар са поставили романа на седмо място в класацията на най-добрите и най-четените книги за всички времена.

Още един роман на Лев Толстой "Война и мир", е на осмо място. Романът потапя читателя в живота на Русия в началото на XIX век. Толстой е един от популярните и четени в Европа и САЩ руски автори.

Предпоследно място заема почти съвременната книга "Зелената миля" на Стивън Кинг. Рейтигът завършва с книгата на Александър Дюма „Граф Монте Кристо".

Източник: kick.media
BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни