Четвъртък, 30 Юни 2022

Сряда, 26 Октомври 2016 18:53

За маймуните – символ на десетилетието

В крайна сметка християнството загуби своята война с маймуната

Според източния календар 2016 г. е година на маймуната. Поне тук сме ги изпреварили. При нас цялото последно десетилетие е на маймуните и на маймунокрацията.

В българското издание този времеви отрязък е нашият асиметричен отговор на теорията на еволюцията на Дарвин, че може да е точно обратното и, че маймуната е произлязла от човека. Ще ви обясним.

Десетки години през ХІХ и ХХ век църквата се бореше с теорията на Дарвин за произхода на човека от маймуната. По-красива беше тезата, че сме произлезли от Адам. В съвременната генетика това се нарича креационизъм.

В крайна сметка християнството загуби своята война с маймуната. Става дума за това, че при генетическите изследвания на човека и маймуната се оказа, че се различаваме с един косъм, който при българите може и да липсва, което означава, че не произлизаме от маймуните, а самите сме маймуни. Или обратното.

Досега законите на икономиката се считаха за плод на човешкия интелект. Разбира се, и техният основен израз – парите.

Но стремителното развитие на появилата се в средата на ХХ век наука етология ни кара да преразгледаме отношението си към много явления в поведението на животните. Оказа се, че икономическите закони при хората и техните еволюционни предшественици – маймуните, са идентични.

За какво става дума?

На планетата живеят 193 вида големи и малки маймуни. 192 от тях имат козина – по-дълга, или по-къса. Изключение прави само една гола маймуна, нарекла се homo sapiens, т.е. разумен човек.

Но се оказа, че нещата не са точно такива или даже са обратни, т.е. разликата между човека и маймуната е минимална.

И така, учените от няколко американски университета по време на наблюденията на различни маймуни откриха модел на поведение според принципа "ти на мен, аз на теб", "а на другите, майната им", който досега беше приписван само на човешката общност.

В експеримента на маймуните били връчвани "пари" във вида на пластмасови жетони с отверстие по средата. След няколко седмици шимпанзетата усвоили, че за тези "монети" могат да получават храна. Раздали на маймуните тези "монети" и ги научили да ги използват за покупката на плодове.

В началото таксата била еднаква – за кисела ябълка и сладко грозде взимали еднакво количество монети. Естествено киселите ябълки не се ползвали с успех, а запасите от грозде намалявали.

Но картинката рязко се променила, когато цената на ябълките паднала двойна. След дълго объркване маймуните решили почти напълно да заменят своите пари за ябълки. И само рядко си позволявали да си купуват сладко грозде. Типично поведение на хора по време на сезонни разпродажби.

Освен това маймуните често не харчили своите пари за плодове, а носели монетите в общата клетка, където живеели, т.е. пестели.

С течение на времето запасите от пари нараствали и нямало какво да ги правят, тъй като носенето вкъщи на ябълки и грозде било забранено. И когато един от самците поискал любов от женската, но получил отказ, предложил онова, което при него е най-ценно – парите. Самката се съгласила и след това обменила парите за плодове. След известно време маймуните започнали да пестят пари от храната и предпочитали да ги харчат за секс. Типично човешко поведение.

След това американските етолози направили експеримент по въвеждане на трудови отношения при шимпанзетата. Те измислили вида работа и универсалният еквивалент, т.е. парите. Работата се състояла да се дърпа ръчка с усилие от 8 кг. Това за малките шимпанзета е доста голямо усилие и е неприятен труд. Но за всяко дърпане на ръчката маймуната получавала грозде. Когато шимпанзетата усвоили правилото "работа = възнаграждение" веднага им въвели междинен агент – разноцветни пластмасови жетони. И вместо грозде започнали да получават жетони с различен номинал.

За бял жетон могли да си купят от хората чепка грозде, за син – две, за червен – чаша газирана напитка. И така нататък.

Скоро общността на маймуните се разделила на слоеве. В нея се появили същите типове, както в човешкото стадо. Появили се работохолици и мързеливци, бандити и пестеливци, алчност, жестокост в защита на своите пари, подозрителност към другите. Една маймуна успяла за 10 минути да дръпне ръчката 185 пъти. Искала да изкара много пари.

Някои шимпанзета предпочитали да не работят и да отнемат парите на другите.

В зоопарка по време на чистене на клетката на шимпанзетата служителите открили доста дебела пачка истински пари, повечето били местни, някои – чуждестранни. Наблюдението на клетката показало, че маймуните честно си изкарвали парите – те просто продавали на посетителите своите плодове и получените от тях дребни пари събирали в ъгъла.

Освен това се забелязали и други характерни за хората черти – откраднатото се пазело с всички сили, малките маймуни започвали да крадат даже преди да "проговорят".

Подчинените маймуни не само безропотно давали всичко, но и бързали да изпреварят гнева на своите босове като сами носели всичко. Някои подлагали и задниците си...

Забравихме да добавим как завърши пазарният експеримент при маймуните.

Те се обединили в банда. И, докато някои от тях отвличали вниманието на охраната, бандата се измъкнала от клетката и ограбила "банката", т.е. кутията с жетоните, като набили и учените.

При печалбата на откраднатите жетони надделял главатарят, който ги разпределил между поданиците. Но не поравно. Повечето жетони главният маймуняк оставил за себе си.

Източник: strogosekretno.com

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 26 Октомври 2016 18:53
  Повишаването на кредитния рейтинг е лъжа

  Oт вчeрa вcички влacтници и cъoтвeтнo мeдиитe и кoмeнтaтoритe ми рaзмaхвaт нaлявo и нaдяcнo нoвинaтa, чe cвeтoвнaтa рeйтингoвa aгeнция „Mооdy's” e пoвишилa крeдитния рeйтинг нa Бългaрия c eднa cтeпeн.

 • Сряда, 26 Октомври 2016 18:53
  Дебатът в ЕП бил побългарен, евродепутатите ни забравили къде са

  "Мнoгo aктивнo учacтвaхмe в oбcъждaниятa нa рeзoлюциятa, нo cтoим нa пoзициятa, чe в тoзи прoцec, в кoйтo ce рaзглeждa кaквo ce cлучвa в Бългaрия, тaзи рeзoлюция имa oпрeдeлeнo мяcтo и тo нe e c нaй-гoлямo влияниe. Тoвa зaяви прeд Bulgаriа ОN АIR eврoдeпутaтът и прeдceдaтeл нa групaтa "Oбнoви Eврoпa" Иcкрa Михaйлoвa в "Бългaрия cутрин".

 • Сряда, 26 Октомври 2016 18:53
  Близо 70% от анкетирани журналисти казват, че има външен натиск от политици

  Kато „развитие в застой“ може да се опише медийната среда в България през 2020 г. Това показва петото проучване за усещането за свобода на словото в страната, направено от Асоциацията на европейските журналисти в България и осъществено с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни