Неделя, 03 Юли 2022

Неделя, 26 Юли 2020 09:25

Правителството и премиерът на практика вече нямат полезен ход

Наглостта и цинизма, които управляващите демонстрират, са естествена реакция на по-простоватите и комплексирани хора

 Няма налично описание.

Страхил Ангелов

 

Това правителство трябва да подаде оставка, защото агонизира и в предстоящите тежки за България месеци то не би могло да вземе правилните политически, икономически и финансови решения. А не може, защото ще му се наложи да управлява под силен уличен натиск, на което Борисов не е свикнал и ще бъде вкаран в ежедневен обяснителен режим. Когато в решенията си се ръководиш от страх и постоянно правиш само и единствено жалки опити да се харесаш на тези, които скандират "оставка" под прозорците ти, за да ги омилостивиш, обикновено затъваш в популизъм и политическа немощ.

Наглостта и цинизма, които управляващите демонстрират, са естествена реакция на по-простоватите и комплексирани хора. Когато биват атакувани и се намират под натиск те обикновено реагират така и тази тенденция от тук нататък само може да продължи да се задълбочава. С две думи, правителството и премиерът на практика вече нямат полезен ход, защото всяко тяхно действие и решение занапред ще бъде подлагано на унищожителна критика и освиркване - дори и да е полезно за държавата. Вече никой не иска да ги слуша и доверието в тях е абсолютно ерозирало и сведено на практика до нула.

За да се стигне до оставка, която ще лиши ГЕРБ от възможността да организира и проведе следващите парламентарни избори и да бъде избавена страната от едно напълно колабирало, некомпетентно и корумпирано управление, е необходимо засилване на натиска чрез разрастване и повишаване интензитета на протестните действия. Т.е. протестите трябва да излязат от формата "градска десница", защото в противен случай ще придобият сектантски характер и по един естествен начин ще се маргинализират.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В този ред на мисли не мога да намеря логика в това да причакваш лидера на опозицията пред националната телевизия и да го освиркваш. Така или иначе БСП е втора политическа сила в София и много от членовете и симпатизантите на партията участваха в протестните действия, а агресията, проявена срещу Корнелия Нинова определено ще отблъсне тези хора. Подобно поведение от страна на "Демократична България" буди недоумение и очевидно не кореспондира с поставената цел - да се привлекат все повече хора, които протестирайки да предизвикат Борисов да подаде оставка: нещо, което вярвам, че е искане на по-голяма част от българския народ в момента.

С какво и по какъв точно начин Нинова пречи на протестиращите срещу правителството при положение, че тя многократно призова членовете и симпатизантите на БСП да излязат и да се включват активно в протестните действия. Още повече, че нито тя, нито някой от БСП до момента е правил опит да "развява" партийни знамена в рамките на протеста, с което да е провокирана подобна неадекватна и грозна реакция от страна на протестиращите "демократи".

В крайна сметка, в момента всички искаме едно - оставка на това правителство, разпускане на парламента и предсрочни избори, на които всеки ще може да гласува за когото си прецени. Не става ясно как "гоненето" на две женички, едната, от които лидер на опозицията, в тъмна доба, от тумба мъже, допринася за постигането на посочените по горе цели! Напротив - подобни действия могат само и единствено да маргинализират протестите и да помогнат на това негодно правителство да си доизкара мандата, макар и на куц крак.

Подобно поведение от страна на "градските демократи" може да бъде оправдано, само ако са решили подобно на 2013-14 година и сега да участват в кабинет Борисов - 4. Иначе е абсолютно нелогично.

А и не Ви отива господа "демократи", защото преди няколко месеца, на местните избори, с гласовете на БСП, в София бяха избрани на балотажи редица Ваши районни кметове и тогава не твърдяхте, че Нинова е "червен боклук"! Или каквото било - било, сега е друго - така ли? Не са хубави тези работи.... ама хайде.

Страхил Ангелов, фейсбук

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни