Събота, 25 Юни 2022

Петък, 04 Септември 2020 09:32

Румънски евродепутат призова Борисов да спре насилието и арестите на протестиращи

"Задържани хора и журналисти, удряни и заплашвани в България, докато протестират срещу корупцията и мафията, са огромен позор за вашия мандат. Агресивните репресии срещу протестиращи трябва незабавно да приключат".

Това написа във Фейсбук румънският евродепутат Рамона Стругариу в статус, посветен на България, снощните протести и сблъсъците между полиция и протестиращи.

Тя подчертава, че правото на протест на народа е от основно значение за функционирането на демокрацията.

"Насилието срещу протестиращи и журналисти е в открито нарушение на ценностите и принципите на Европейския съюз. Правото на хората да протестират е фундаментално за функционирането на демокрацията", пише още Стругариу.

Тя подчертава още, че България е на 111-то място по свобода на словото. "Медиите са централен стълб на демокрацията и не може да бъде толерирано насилието срещу журналисти", посочва Стругариу.

"Г-н Борисов, настоявам незабавно да прекратите насилието и арестите на българските граждани. Отговорете на техните искания. Това е правилният начин да продължите, а не да смачкате демокрацията в собствената си страна", добавя евродепутатът.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни