Сряда, 31 Май 2023

Четвъртък, 01 Октомври 2020 16:23

Валерия Велева: ГЕРБ, вразумете се! Спрете гаврата с Конституцията!

Да приемем за нормално, че ГЕРБ настояват да си изкарат мандата, защото до редовните избори остават пет месеца. Но защо трябва през това време да вършат глупост след глупост? За да докажат, че оставането им на власт е вредно!

 

 

ГЕРБ решиха да внесат днес решение за съставяне на временна парламентарна комисия, в която да върви някакъв дебат за новата им проекто-конституция и това след два месеца да доведе до свикване на ВНС.

Хора, това звучи абсурдно! Гротескно. Обидно.
Могат още много думи на гняв да се изброят, които да онагледят бруталното отношение на управляващата партия към парламентаризма и към върховния орган на държавата - Конституцията.

След като професионалната общност им каза директно, че това, което са представили като проект е "недоносче", нескопосан и неграмотен препис на 90% от сегашната конституция; след като огромната част от общественото мнение декларира, че този парламент няма легитимност да пристъпи към конституционна промяна; след като БСП и ДПС заявиха, че няма да дадат гласовете си нито за проекта, нито за свикване на ВНС, управляващите напук и на инат внасят в парламента решение за комисия.
Това е гавра! Политическа наглост!

ГЕРБ, защо го правите?
С 15% доверие в парламента и с близо 80% недоверие искате да пристъпите към нещо, за което народът не ви дава правомощия!

Кой ще влезе в тази комисия?
Проф. Киров ли? Проф. Близнашки ли? Георги Марков ли? Учени? Преподаватели? 

Къде са на ГЕРБ конституционалистите, юристите?
Как се пише конституция ей така, на крак, без да има наложителна политико-обществена необходимост от нея, без да се е променило нещо в държавата, и най-важното - без да има подкрепата на обществото? Дори и Брюксел изрично го каза вчера.
Кой го прави?
Глупците! Или политически екстремисти, които искат да взривят държавата?

Не е вярно, че площадът иска ВСН и видите ли, това е отговорът на ГЕРБ към протестиращите, както заяви днес Тома Биков. Площадът вече иска само едно - оставка.
Още по-абсурдна е тезата, която развиват от ГЕРБ: да свикаме сега ВНС на всяка цена, да му дадем там някакъв текст на проект, пък после великите депутати да се оправят, да го променят както си искат.

Не! За да се свика ВНС, трябва да се изработи смислен, качествен проект за конституция, зад който да застане обществото. То да е убедено, че точно този вариант на Основен закон отговаря на неговите изисквания и виждания за бъдещето. И депутатите от сегашното НС с чест и достойнство да се подпишат под него и с гордо вдигнати глави да го пратят на бъдещото ВНС.
А не да се прави опит за пращане на едно кюспе, сътворено за срам и позор, чиято подкрепа е откупена с отдадени плажове и "забравени" съдебни дела. Ето това ще напише един ден историята за "конституционното" упражнение на ГЕРБ.

И за слепите е ясно, че с това решение мнозинството иска да осмисли оставането си на власт.
Да приемем за нормално, че ГЕРБ настояват да си изкарат мандата, защото до редовните избори остават пет месеца.

Но защо трябва през това време да вършат глупост след глупост?
За да докажат, че оставането им на власт е вредно!

И даже опасно...

Валерия Велева, "Епицентър.бг"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни