Четвъртък, 23 Март 2023

Събота, 10 Октомври 2020 15:24

Явор Гърдев: Функционално неграмотни стоят на трибуната в НС

Режисьорът  с коментар на политическата обстановка у нас

 

 

Режисьорът Явор Гърдев коментира политическата криза у нас. Пред bTV той коментира, че е изразил позицията си за протестите и властта ясно, подписвайки писмото на 1000-та интелектуалци, което "съдържа принципни точки и сигнализира за това, че са преминати определени граници на баланс в обществото, които правят ситуацията в страната невъзможна за регулиране".

Според театрала най-големият проблем у нас днес и уронването на парламентаризма и превръщането на властта в инструмент за взаимоотношения с гангстерски характер.

"Във властта започнаха да влизат субкултури, които изобщо не би трябвало да имат място в публичния живот, а като ли във властта на една европейска държава", подчерта Гърдев.

"Такъв тип деградация на парламентаризма, какъвто наблюдаваме в последните парламенти, не беше изобщо възможни в началото на прехода дори - а началото на прехода не беше много приятна епоха. Става дума за партийни номенклатури, които заемат местата там, но това не може да ни позволява да стигаме до ситуация, в която функционално неграмотни хора застават на трибуната на НС и не могат да прочетат цяло изречение. Не може парламентът да стига до първите отделения от училище - четене с разбиране и т.н." - възмущава се Гърдев.

"Аз не съм за това да има образователен ценз при гласуване, както искат някои партии - това е отнемане на правото на глас. Но мисля, че има нужда народните избраници да бъдат проверявани най-малкото за функционална грамотност".

Да живеем в справедливо и разумно общество става все по-трудно и балансът не може да бъде възстановен току-така, а само по радикален начин, опасява се режисьорът. Той взе отношение и по злободневната тема с килимите трета употреба, дарени от председателката на НС Цвета Караянчева на театъра в Кърджали.

"В тая ситуация дребни събития започват да стават особено знакови. Аз предпочитам да ги държим в правилната им йерархия. Има шест килима, подарени са - това не е нито някакъв особен проблем, нито представлява нещо, което трябва да дискутираме от сутрин до вечер. Но проблемът не е в килимите, а в основите на разбирането за това каква трябва да бъде властта в България. При положение, че парламентаризмът е доведен до подчинена позиция, до нещо, което има фасаден характер, придатък към една все по-авторитаризираща се изпълнителна власт, това вече е голям проблем".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни