Събота, 03 Декември 2022

Сряда, 12 Октомври 2016 15:36

Тимъти Лиъри – Застъпникът на наркотичните вещества

„Не съм лоялен към никаква философска линия“

Американският психолог и автор на книги Тимъти Лиъри е роден на 22 октомври 1920 в града Спрингфийлд, Масачузетс. Той става известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване.

На 31 май 1996 година Тимъти губи битката с рака на простата. Неговите тленни останки са изпратени в Космоса. Преди да умре, моли роднините си да му дадат ЛСД, и умира под въздействието на дрогата, както години преди него прави писателят Олдъс Хъксли. Последните му думи са "защо не?", повторени с различни интонации. Един от най-близките му приятели е Робърт Антон Уилсън, който след смъртта му продължава да разпространява идеите на Лиъри.

По време на втората световна война Тимъти е военен лекар. Едновременно с това следва във Военната академия Уест Пойнт. Завършва бакалавър по психология, но през 1943 решава да напусне академията. През 1946 става магистър в Уошингтън Стейт Юнивърсити, а през 1950 завършва своята докторантура в Калифорнийския Университет. Преподава в Харвард до 1963, когато е изгонен от там.

След като Лиъри пробва ЛСД, става горещ негов защитник и пропонент. Първоначално Тимъти е несъгласен с Кен Киси, че всички трябва да пробват ЛСД - Лиъри настоява, че трябва да се подхожда стриктно и научно към тази дрога и преживяванията свързани с него. Впоследствие обаче, той става поддръжник на идеята за масовата употреба. Лиъри запознава с ЛСД множество хора, включително Олдъс Хъксли, Телониъс Монк, Алан Гинсбърг, Уилям Бъроуз и Джак Керуак. Лиъри вярва, че под въздействието на ЛСД може да се преживее както илюминацията, така и отделните сфери описани в Тибетска книга на мъртвите. Подтикнати от преживяванията си на ЛСД Лиъри, заедно с колегите си Ралф Мецнер и Ричард Алпърт написват психаделична адаптация на тибетския текст, който да служи за наръчник на психонавтите.

През 70-те години Тимъти Лиъри решава да се пусне в политиката и се кандидатира за губернатор на Калифорния. Той обаче бива заловен с 40 грама марихуана и по-късно осъден на 20 години затвор заради притежание на наркотици.

Той обаче не прекарва дълго време зад решетките. В пандиза му дават да попълни психологически въпросник, който самият той е измислил преди години. Лиъри го попълва така, че да създаде впечатление, че е лесно доминиран и подчиняващ се. В резултат получава килия в най-слабо охраняваното крило на затвора, от което по-късно бяга. След това Лиъри живее в Алжир, Швейцария, Австрия и Ливан. Следва Афганистан, откъдето е отвлечен от американското разузнаване. Той бива задържан от американски агенти още преди да слезе от самолета, с който каца в Кабул.

Върнат е в САЩ, където е арестуван с обявена гаранция от 5 милиона долара - най-голямата в историята на САЩ до този момент. Съдията се аргументира с това, че ако Лиъри е на свобода, ще продължи да разпространява опасните си идеи. Това е в акорд с изявлението на американският президент Ричард Никсън, който го обявява за "най-опасния човек в Америка". Лиъри е поставен в отделна килия с присъда 95 години, негов съсед в срещуположната клетка е Чарлз Менсън. Той е известен като главатаря на псевдокомуната „Семейство Менсън“. Осъден е на доживотен затвор заради редица убийства. Лиъри води разговори с Менсън и по-късно пише книги.

Тимъти е зад решетката до 1976 година, когато новоизбрания либерален губернатор на Калифорния Джери Браун го помилва. След като излиза от затвора Лиъри се отдава на писане на книги и водене на лекции.

Представяме ви избрани мисли и цитати на Тимъти Лиъри:

„Доверявайте се на инстинктите си.“

„Ако вие слушате невролозите и психиатрите, то никога не се влюбите.“

„Мисли за себе си и се съмнявай в авторитетите.“

„Функцията на правителството - да забавя хода на нещата.“

„Било е време, когато е съществувала забрана за използване на такива устройства, като микроскоп и телескоп, понеже те са променяли съзнанието на хората. С тези причини в по-късни времена властите са въвели забрана за употреба на психоделични растения.“

„Колкото повече свобода, толкова повече отговорност. Вечно актуален древен парадокс.“

„Стопроцентово подкрепям разумната употреба на наркотичните вещества и 1000-процента съм срещу безразсъдното им използване, независимо дали става въпрос за кофеин или ЛСД. Но наркотиците не заемат централно място в живота ми.“

„Това е лявото крило на ЦРУ, дебатиращо с дясното крило на ЦРУ.“

„Ако искате хората да реагират на вас по друг начин, променете вашата реакция към тях!“

„Цялата наука е метафора.“

„На жена, която се стреми да бъде равна на мъжа, и липсва амбиция.“

BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 12 Октомври 2016 15:36
  Квантова психология

  Тимъти Лиъри е американски психолог и автор на книги, известен най-вече с изучаването на ефектите на психеделичните наркотици и с позицията, насърчаваща свободата на тяхното използване.

  По време на политическата си кампания за губернатор на Калифорния, Лиъри бива осъден на 20 години затвор заради притежание на около 40 грама марихуана, което той отрича. Това се случва в средата на 70-те години. Тимъти обаче намира начин да избяга от затвора и напуска САЩ.

  Робърт Антън Уилсън е американски есеист, романист, психонавт и мистик, философ, футуролог, лектор и либертарианец, автор е на много книги, статии, пиеси и стихове. Той е една от най-крупните фигури на контракултурата на Запад, а също така и един от най-отявлените психеделични пионери. Една от най-известните му книги е „Квантова психология“

  Робърт от дете страда от детски паралич. Докато следва математика и инженерство, той работи като шофьор на линайка. Интересното е, че в периода 1965-71 година е главен редактор на списание „Плейбой“.

  НЛО? Не съм виждал, но ННО съм виждал – жена ми в тъмното пред хладилника, шегува се Робърт Антън Уилсън.

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни