Събота, 03 Декември 2022

Понеделник, 24 Октомври 2016 18:07

Не живейте с миналото – забравете и продължете живота си

Абрамович ни съветва да се освободим от следващите 10 модела на поведение, като така със сигурност ще се оттървем и от повечето проблеми


Роман Аркадиевич Абрамо̀вич (роден 24 октомври 1966) е крупен руски бизнесмен, нефтен магнат, най-богатият в Централна и Източна Европа. Forbes оценява състоянието му на 10 млрд. долара (2015). Собственик е на компанията Millhouse Capital. Остава кръгъл сирак в ранна възраст. Отглежда го чичо му в град Ухта. През 1996-1997 г. приватизира (чрез 5 свои фирми) 85% от крупната нефтодобивна и нефтопреработваща компания „Сибнефт“. Спонсорира най-големия руски футболен отбор ЦСКА Москва с 58 милиона долара. Привлича футболни звезди да играят за националния отбор на Русия. Взема активно участие и в политиката: депутат в Държавната дума на Русия от 1999; губернатор на Чукотка (2000-2008г.), като харчи от личните си пари 1,3 млрд. долара за подобрения и инвестиции в региона. Собственик е на английския футболен отбор Ф.К. Челси (Chelsea London) от 2003. Много е запален по футбола и инвестира големи суми в отбора си. Баща е на 7 деца - 3 сина и 4 дъщери. През октомври 2006 г. втората му жена се развежда с него и получава обезщетение от 155 млн. лири стерлинги. Дарил е 310 млн. долара за благотворителност. Абрамович се движи с антураж и охрана от около 40 души. Те му струват около 2 млн. долара на година.

Много от нашите проблеми са плод на ума ни. Те не са резултат от някакви събития, несполуки или действия на други хора. Те са резултат от лоши мисловни навици.”     - Роман Абрамович

Абрамович ни съветва да се освободим от следващите 10 модела на поведение, като така със сигурност ще се оттървем и от повечето проблеми.

1. Не правете прибързани заключения
Този навик може да усложни живота ви по два начина. Първо, ние предлолагаме че знаем, какво ще се случи и предприемаме действия основани на това предположение ­ вниманието ни е „изключено" за други варианти. Хората са безполезни гадатели. Болшинство от техните предположения са погрешни, а оттук погрешни са и действията им. Втората лоша страна на този навик е, че мислим че можем да четем хорските мисли, и сме сигурни защо хората постъпват точно по един или друг начин. Отново фундаментална грешка. Именно тази глупост разрушава отношенията, както никоя друга.

2. Не драматизирайте
Мнозина правят катастрофални изводи от малките несполуки и реагират по подобен начин. Защо постъпват така? Кой знае? Навярно защото искат да изглеждат и да се чувстват по­-значими или по­-важни. Във всеки случай, това е колкото глупаво, толкова и пагубно.

3. Не измисляйте правила
Огромна част от всички тези „трябва" и „длъжен съм", с които сте „рамкирани", най-­вероятно са абсолютно безполезни. Всичко, което те ви дават са нервност и чувство за вина. Защо? Следвайки тези въображаеми правила, вие товарите мозъка си с ненужни препятствия и робски порядки. А когато се опитате да отнесете тези правила към другите, вие се превръщате в досаден вечнооплакващ се тип или самоуверен фанатик.

4. Избягвайте стереотипите и етикетите
Думите, които използвате могат да бъдат ваш враг. Негативният език и критиката, пораждат и подобно мислене. Когато се опитвате да поставяте нещата в определени категории, вие преставате да виждате реалното им значение и по този начин ограничавате мисленето си до абсолютна безполезност.

5. Не бъдете перфекционисти
Животът не е само „черно и бяло" и „всичко или нищо". В повечето случаи „достатъчно" означава именно достатъчно. Ако търсите идеалната работа, вие вероятно никога няма да я откриете. В същото време, всички други предложения ще ви се струват по­-лоши, отколкото всъщност са. Перфекционизмът – това е психично заболяване, което не ви позволява да се наслаждавате, а всеки път ви тласка да търсите нещо друго.

6. Не обобщавайте
Един – два провала – това все още не е признак за постоянен провал. А случайният триумф не ви превръща в гений. Всяко отделно събитие – добро или лошо, или дори две -­ три събития, невинаги са знак за постоянна тенденция. По правило, нещата са такива каквито са, нищо повече от това.

7. Не си го слагайте на сърце
Повечето хора, дори вашите приятели и колеги, не говорят, не мислят и не се грижат за вас в 99% от времето си. Навярно имате съседи, които не са чували за вас. Да, някои дори не искат да ви знаят. Жизнените възходи и падения, топлотата и равнодушието на другите хора нямат никакво отношение към вас лично.

8. Не вярвайте на емоциите
Онова, което чувствате, невинаги е верен показател за това, което всъщност се случва. Само защото вие се чувствате по определенен начин не означава, че това е абсолютната истина. Понякога източник на дадена емоция може да е умората, гладът, раздразнението или простата настинка. Дали се чувствате добре или зле – бъдещето няма да се промени от това. Чувствата могат да бъдат истински, но те не са истината.

9. Не се поддавайте на апатията
Тренирайте себе си в оптимизъм. Ако очаквате лоши неща в живота и работа си, то вие ще ги намерите. Негативната настройка – това е все едно да гледате света през криви мръсни очила. Поразително е, как може да видите нещо, което не съществува, само като започнете да го търсите. И разбира се, ако вие пожелаете да търсите позитивни неща, също ще ги откриете.

10. Не живейте с миналото
Този съвет е най­-важният от всички – забравете и продължете живота си. Най­-многото злини, разочарования, нещастия и отчаяния в този свят, се дължат на хора, вкопчили се в минали обиди и проблеми. Колкото повече ги прехвърляте през ума си, толкова по-­големи ще ви се струват те, и толкова по-­зле ще се чувствате. Забравете и продължете напред. Направете това и ще лишите миналото от способността да ви наранява.

Бъдете щастливи! 
BIG5.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 24 Октомври 2016 18:07
  Остри реплики между Борисов и нидерландския премиер на Съвета в Брюксел

  За гореща размяна на реплики по време на вечерята снощи на европейските лидери в Брюксел съобщава вестник "Файненшъл таймс", като цитира свои дипломатически източници. Според тях българският премиер Бойко Борисов обвинил министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, че иска да бъде "полицаят на Европа", като си присвоявал правото да решава дали националните планове за реформи са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз за съответните страни.

  Пред журналисти Рюте заяви след вечерята, че неговите искания са раздразнили колегите му, но изтъкна, че всяка страна защитава своето виждане.

  Приемиерите на Италия Джузепе Конте (вляво) и на Нидерландия Марк Рюте

  Днес в Брюксел продължава срещата на върха на страните от ЕС. Тя е посветена на икономическите стимули за преодоляване на последиците от пандемията от Covid-19, както и на бюджета на Iъюза за следващите 7 години.

  Европейските лидери не постигнаха споразумение по ключовите теми по време на обсъжданията вчера, които продължиха до късно през нощта.

  Снимка: ЕПА/БГНЕС

  Източник: БНР

 • Понеделник, 24 Октомври 2016 18:07
  Проф. Александър Маринов: Смисълът от подготвяната при президента Национална стратегия е да задвижи импулсна промяна

  Това, което ние създаваме, няма претенциите за истина от последна инстанция. Това е само основа за сериозни обществени дебати, тъй като така се действа винаги в случаите, когато се прави пълноценна национална стратегия, казва в интервю за радио „Фокус“ новоназначеният председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев – проф. Александър Маринов

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни