Сряда, 30 Ноември 2022

Петък, 11 Ноември 2016 11:44

5 решения, от които зависи животът ти

Най-важният избор, който трябва да направите е да изберете самата възможност за избор.

Повече от 10 години Тал Бен-Шахар пише и чете лекции по позитивна психология пред студенти, хора в неравностойно положение, както и пред мениджъри, управляващи компании, а дори и пред членове на правителства. Неговият интерес към "науката за щастието", както авторът го нарича, започва с личния му стремеж да живее щастливо и пълноценно.

В известната си книга за щастието, "Какво ще избереш? Решенията, от които зависи твоят живот“, Тал Бен-Шахар описва 20 жизнени ситуации на избор, с които се сблъсква всеки един от нас. Ние толкова сме свикнали да правим избор "автоматично", че преставаме да забелязваме възможностите за избор. Ето 5 от тях:

Избор 1. Да живееш просто така или да бъдеш готов да виждаш възможности.

Следващият път когато установите, че отново се уговаряте да сте търпеливи, да не роптаете срещу съдбата, или по друг начин се опитвате да излъжете себе си, хванете това чувство – чувството, че възможностите изтичат през пръстите ви. Концентрирайте се върху него. Спрете и разгледайте всички пътища, по които можете да продължите, вместо да останете там, където се намиратете сега. Запитайте се: "Какво трябва да направя, за да живея така, както искам?". И дори да не разполагате с необходимите ресурси, време, пари и връзки - всичко това не е толкова важно. Осъзнайте самите възможности, тяхното наличие.

Избор 2: Да приемате доброто като дължимо, или да оценявате всяка дреболия.

Проста "психологическа математика": когато ни се случва нещо добро и ние се отнасяме към него с благодарност, количеството позитиви в живота ни расте. Обратното, за съжаление, също е вярно. Започнете да си водите "дневник на благодарността". Записвайте всички добри неща, които ви се случват, създавайте си навик да бъдете благодарни. Скоро ще започнете да забелязвате все повече и по-приятни неща, които се случват в живота ви, а след това те ще запълнят вашата реалност.

Избор 3: Да носите маска или да бъдете себе си

Вторият най-силен страх след този от смъртта за всеки нормален човек е да бъде неразбран, отхвърлен. Рискът да ви причинят болка, разбира се, е голям. Той кара мнозина да се откажат от собственото "Аз" и да започнат да изобразяват някого, за да се харесват на всички. Потискайки част от своята природа, вие плащате твърде висока цена. Вие се лишавате от възможността да дишате дълбоко и да чувствате, че хората обичат именно вас, а не образа, който сте създали. Позволете си да бъдете уязвими, да бъдете себе си и парадоксално ще усетите прилив на вътрешни сили.

Избор 4: Да позволявате да ви се качват на главата или да можете да кажете "не"

Понякога трябва да се помни, че "да", казано на друг е "не", което казвате на себе си. За да бъдете истински щастливи и успешни, трябва да се съсредоточите основно върху своите цели. Слушайте вътрешния си глас. Отнасяйте се със същото състрадание и разбиране към себе си, с каквито сте свикнали да се отнасяте към другите.

Избор 5: Да лъжете или да живеете честно

Човек придобива цялост, когато изчезне разделението между това, което казва и това, което прави. Съответствието между мислите, оценките и действията създава у другите чувство на уважение към вас, което от своя страна подкрепя вашата самооценка. Сключвайки сделки със съвестта можете да постигнете добри мимолетни резултати. Опитайте се да живеете с чиста душа, това е много по-лесно и по-приятно.

"Позитивната психология" на Тал Бен-Шахар казва: "Най-важният избор, който трябва да направите е да изберете самата възможност за избор. Това е в основата на всички други решения в живота ви".

BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни