Неделя, 05 Февруари 2023

Понеделник, 19 Декември 2016 16:39

"Когато любовта охладнява, нужно е или да се разгори, или да се изхвърли. Това не е такъв продукт, който може да се съхранява на прохладно място."

На днешния ден през 1915 година е родена една от най-известните френски певици Едит Пиаф

Едит Пиаф е една от най-популярните френски естрадни певици, представителка на френския шансон. Истинското й име е Едит Джована Гасион. Тя е родена на 19 декември през 1915 година в Париж. Едит Пиаф е смятана за символ на Франция.

Тя е майстор на баладата. Нейната музика е отражение на трагичния ѝ живот. Най-известните ѝ песни са „La vie en rose“ (1946), „Milord“ (1959), „Non, je ne regrette rien“ (1960). Едит Пиаф е една от най-великите певици на Франция. Животът ѝ е изпълнен с контрасти и странности — световна слава, лични нещастия, малка и крехка фигура, но мощен и характерен глас.

Един Пиаф расте самотна и отхвърлена от баща си, вечно пътуващ цирков акробат, от майка си – певица, чиято пристрастеност към наркотиците я вкарва в затвора, и от баба Луиз, при която Едит е изпратена да живее в публичен дом. В детските си години Едит е напълно сляпа. Говори се, че проститутките от бордея събират пари и я изпращат на поклонение при света Тереза от Лизийо. Според преданието, Едит се изцерява от болестта чудодейно. Не след дълго баща ѝ я взема при себе си и я кара да пее по улиците за бакшиши.

През 1933 г. Едит се мести на Пигал, площада с червените фенери на Париж, и започва работа като певица в Lulu’s - второкласен ресторант. Проститутките, сутеньорите, престъпниците и всякакви други несретници Едит усеща като свое семейство. Пиаф започва да подготвя своя репертоар от шансони – песните на потиснатите и отчаяните.

През 1935 г., докато пее по улиците, Едит среща първата от няколкото бащини фигури, които създават Едит Пиаф – легендата. Луи Льопле я наема да пее в своето престижно кабаре. Льопле е и човекът, който я води на пазар за нейната първа черна рокля и я нарича „piaf“, което на френски означава „врабче“. Това е заради дребния ѝ ръст – едва 1,42 m. Това име ѝ остава за цял живот.

Представяме ви някои от незабравимите цитати на великата френска певица:

"Живея така, както пея, и пея така, както живея."

"Не се интересувам от това, което казват хората. Не ми пука за техните закони."

"Ако един мъж има красиви ръце, наистина красиви, той не може да бъде грозен отвътре. Ръцете не лъжат като лицето."

"Без любов сме нищо."

"Аз не пея за всички – аз пея за всеки."

"Не можеш да се застраховаш срещу любовен пожар."

"Когато любовта охладнява, нужно е или да се разгори, или да се изхвърли. Това не е такъв продукт, който може да се съхранява на прохладно място."

"Трябва да напуснеш мъжа, преди той да го направи."

"През целия си живот не съм се подчинявала."

"Мисля, че трябва да платиш за любовта с горчиви сълзи."

"Смъртта е началото на нещо."

BIG5.BG

Оставете коментар

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни